Talousnobelisti Paul Krugman kirjoittaa The New York Timesin kolumnissaan bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen olevan kelvottomia sijoituskohteita niiden hyödyttömyyden vuoksi.

”Kryptovaluutoille on yritetty löytää käyttötarkoitusta koko niiden 12-vuotisen historian ajan. Kuitenkin niitä käytetään vielä nykyäänkin lähes yksinomaan rikollistoiminnassa”, Krugman jyrähtää.

Krugmanin mukaan kryptovaluuttojen käyttämä lohkoketjumenetelmä on vanhentunutta teknologiaa, vaikka sen väitetään olevan vallankumouksellinen keksintö.

”Nykyään markkinoilla on jo paljon edistyksellisempiä sovelluksia, kuten Venmo, jolla voi maksaa ruokaostokset ja ravintolalaskut”, Krugman sanoo.

Keisarin uudet vaatteet

Miksi ihmiset ovat valmiita maksamaan tyhjästä? Krugmanin mukaan ainut syy kryptovaluuttojen olemassaololle on niiden ympärille rakennettu huijauskupla.

”Kryptovaluutat nojaavat niin sanottuun ”Ponzi”-huijaukseen, joka tarkoittaa kuplien muodostamista narratiivin ympärille. Kuplien paisuttaminen voi jatkua hyvin pitkään, jolloin suurimpia hyötyjiä ovat alkuvaiheen sijoittajat”, Krugman sanoo.

Krugman vertaa kryptovaluuttoja kultaan, joka on ostovoimaltaan yhtä epävakaa valuutta. Hän kuitenkin uskoo, että jokin kryptovaluutta voi saavuttaa horjuttamattoman pyhän aseman. Tai sitten ei.

”Ensinnäkin, hallitukset ovat tietoisia kryptojen väärinkäytöstä, joten he voivat hyvinkin kaataa koko järjestelmän. Toiseksi kryptovaluuttojen jatkuva lisääntyminen saattaa estää niitä saavuttamasta kullan kaltaista asemaa”, Krugman tuumaa.