Rautamalmin ostajana toimi kiinalainen metalliyhtiö Nanjing Iron & Steel. Malesialaisesta Teluk Rubiahin satamaterminaalista laivattiin Kiinaan 176 000 tonnia rautamalmia. Vertailun vuoksi esimerkiksi suurimmilla suomalaisilla supramax-kokoluokan kuivarahtilaivoilla tällaisen malmierän kuljettamiseen tarvittaisiin neljä bulkkialusta.

Lohkoketjuteknologian (blockchain) hyötyihin kuuluvat sen reaaliaikainen läpinäkyvyys ja turvallisuus. Elektroninen tilinpito täydellisine asiakirjoineen on kaikkien sidosryhmien tiedossa eikä dokumentteja voi väärentää.

Remburssit ja konossementit jonoon

Lohkoketju vähentää merkittävästi osapuolien välistä sähköpostiliikennettä ja muuta paperityötä, kuten konossementtien ja muiden laivaus- tai tullausasiakirjojen edes takaisin lähettelyä, Vale sanoo tiedotteessaan.

Kaivosyhtiön mukaan pankin ostajalle vahvistama luottokirje eli peruuttamaton remburssi lähetettiin myyjälle luottoyhtiö Contourin lohkoketjualustan kautta. Laivausasiakirjat ja elektroninen rahtikirja käsiteltiin essDOCS:n kehittämän CargoDocs -ratkaisun avulla ja niin, että Contour valvoi ja vahvisti kaikkien sähköisten dokumenttien siirtoja.

"Lohkoketju on meille tärkeä virstanpylväs, koska uusi teknologia digitalisoi prosessia ja vähentää innovatiivisella tavalla kansainväliselle raaka-ainekaupalle tunnusomaista loputonta paperityötä. Lohkoketju palvelee asiakkaitamme paremmin ja selkiyttää teräksen tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta", Vale kirjoittaa tiedotteessaan.

Kiinteistökauppaa lohkoketjulla

Brasilian kiinteistöalalla on niin ikään tehty maailman ensimmäiset lohkoketjujen välillä toteutetut omaisuusjärjestelyt. Sikäläinen rakennusjätti Cyrela ja it-untuvikko Growth Tech kehittivät yhdessä Notary Ledgers -nimisen kaupanvahvistuksen lohkoketjujärjestelmän, jossa kiinteistöjen omistajien muutokset hoidetaan kokonaan digitaalisessa ympäristössä, australialainen ZDnet kirjoittaa.

IBM Blockchain -teknologiaa käyttävä sähköinen Notary Ledgers -järjestelmä lyhentää tonttikauppojen rekisteröintiin ja kauppojen vahvistamiseen kuluvan ajan kuukaudesta noin 20 minuutin mittaiseksi.