Tamperelainen ICT Elmo on solminut yhteistyösopimuksen ranskalaisen startup-yrityksen Qarnot’n kanssa. Osana yhteistyötä Elmo alkaa myydä Suomessa Qarnot’n palvelinpattereita.

Käytännössä kyseessä on lämmityspalvelu, jossa lämpöpatterin sisään sijoitettu palvelin tuottaa lämmön. Elmo myy palvelinten hajautettua laskentakapasiteettia sitä tarvitseville yrityksille. Kyseessä on siis eräänlainen hajautettu datakeskus.

Elmo tarjoaa lämmityspalvelua kiinteistöille, taloyhtiöille ja yrityksille.

Ensivaiheessa palvelua ei vielä markkinoida kuluttajille kuten esimerkiksi pientaloasukkaille. Palvelinpattereissa on mukana kulutusmittari, jonka tietojen perusteella asiakkaalle hyvitetään laitteen sähkönkulutus täysimääräisesti.

Täysin ilmaista lämmittäminen ei ole. Elmon palvelujohtaja Kari Koivisto kertoo Tiville, että tarkempi kuukausihinta riippuu lämmitettävästä kohteesta sekä muun muassa lämpövuodon määrästä.

Koivisto arvioi, että asiakkaiden kuukausimaksu on alussa karkeasti "muutama kymmenen euroa" palvelinpatteria kohden. Patterien hinta sisältyy kuitenkin kuukausimaksuun, joten asiakkaan ei tarvitse investoida niihin erikseen.

Kun laitteiden investointikulut on maksettu, noin seitsemän vuoden jälkeen lämmityspalvelun hinta putoaa Koiviston mukaan arviolta noin muutamaan euroon kuukaudessa palvelinpatteria kohden.

”Suomi on erinomainen maa tällaiselle palvelulle, koska täällä tarvitaan lämmitystä kahdeksan kuukautta vuodessa”, Koivisto sanoo. Palvelinpohjainen lämmityspalvelu on hänen mukaansa 10-20 vuoden aikajaksolla edullisempi kuin esimerkiksi maalämpö, ilmavesilämpöpumppu tai kaukolämpö. Jos käytössä on vesikiertoinen patteriverkosto, vaihtoehtona on myös erillisen palvelinpatterien sijasta sijoittaa kohteeseen keskitetty ”palvelinlämmityskattila”, joka voidaan yhdistää vanhaan lämmitysjärjestelmään.

Lue lisää Tivistä.