Erilaiset äänimaisemat ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Äänimaisemoinnilla pyritään luomaan haluttuja tunnelmia samaan tapaan kuin musiikilla, mutta vähemmän huomiota herättäen. Äänimaisemoinnin tarkoitus on siis nimenomaan pysyä taustalla.

Tekoälyllä luotuja reaaliaikaisesti kehittyviä äänimaisemia tarjoava Endel-sovellus on nyt yhdistänyt voimansa laulaja-lauluntekijä Grimesin kanssa, kirjoittaa The New York Times. Yhteistyön tarkoituksena on luoda rentoutumiseen, nukkumiseen tai keskittymiseen sopivia äänimaisemia. Projektin nimi on ”AI Lullaby” eli tekoälytuutulaulu.

Grimes kertoo idean lähteneen hänen ja miesystävänsä Elon Muskin vauvan nukuttamisesta. Grimes sanoo käyttävänsä vauvan nukutukseen erilaisia ääniä, kuten taustakohinaa. Tarkoitukseen luotujen äänien tylsyys kuitenkin innoitti häntä tekemään omaa musiikkia nukutustarkoitukseen.

X Æ A-XII -vauva – jota äiti kutsuu yksinkertaisesti nimellä X – ansaitsee Grimesin mielestä taiteellisesti mielenkiintoista nukahtamismusiikkia lastenlaulujen sijaan. Grimes kertoo X:n tykkäävän muutenkin radikaalista taiteesta ja sanoo katsoneensa vauvan kanssa muun muassa ”Ilmestyskirja. Nyt.” -elokuvan.

Lopputulos koostuu Endel-tekoälyn luomasta musiikista, johon on yhdistetty Grimesin omia sävellyksiä ja laulua. Tekoäly miksaa Grimesin osuudet mukaan kokonaisuuteen ja muuttaa äänenkorkeutta tarvittaessa.

Endel rakentaa äänimaiseman käyttäjän tarpeiden perusteella. Sovelluksessa käyttäjä voi säätää erilaisia parametreja, ja sille voi antaa sää- ja sijaintitiedot, jotta säveltävä tekoäly osaa mukautua vallitseviin olosuhteisiin ja vuorokaudenaikaan.

AI Lullaby on saatavissa Endelin Android-sovelluksessa rajoitetun ajan 23. maaliskuuta asti.