Koronakevät on kasvattanut huomattavasti ääni- ja videopuhelujen soittamista Teamsin, Skypen ja WhatsAppin kaltaisilla sovelluksilla, ilmenee liikenne- ja viestintävirasto Traficomin IROResearch Oy:llä huhti–kesäkuussa teettämästä kyselystä.

Netin puhe- ja videopalveluja käyttää nyt suomalaisista jopa 55 prosenttia, mikä on 16 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten keväällä.

Toiseksi eniten viime vuoteen nähden on yleistynyt pikaviestien lähettäminen esimerkiksi WhatsAppilla ja Facebook Messengerillä. Pikaviestien viikoittainen lähettäminen kasvoi viidellä prosenttiyksiköllä 82 prosenttiin suomalaisista.

Sosiaalista mediaa sen sijaan päivittävät viikoittain viime vuotta harvemmat. Osuus putosi muutaman prosenttiyksikön 63 prosenttiin.

Maltillinen kasvu etätyöläisten määrässä

Etätyötä viikoittain nettiyhteydellä tekevien osuus kasvoi kuusi prosenttiyksikköä 38 prosenttiin. Etäopiskelijoiden osuus taas kasvoi neljällä prosenttiyksiköllä 27 prosenttiin.

"Etätyötä tekevien määrä kasvoi siis melko maltillisesti, vaikka etätyön määrä sitä tekevillä onkin saattanut moninkertaistua", viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen sanoo tiedotteessa.

Loppukeväällä 2020 matkaviestinverkon nettiyhteys oli yli 90 prosentilla kotitalouksilla. Noin puolella suomalaisista on kotona käytössä kiinteä nettiyhteys. Liki 80 prosentilla netin käyttäjistä taas oli kotonaan langaton lähiverkko.

Kännyköiden ja tietokoneiden lisäksi 61 prosenttia kotitalouksista oli hankkinut muitakin nettiin kytkettyjä laitteita. Osuus on neljä prosenttiyksikköä vuodentakaista enemmän. Joka viidennessä kotitaloudessa oli aktiivisuusrannekkeita ja muita terveyteen liittyviä laitteita.

Kuluttajatutkimusta varten haastateltiin huhti–kesäkuussa puhelimitse 2 000 suomalaista, vähintään 15-vuotiasta henkilöä.