Microsoftin huhutusta Windows Core OS:stä sekä Windows Lite OS:stä on puhuttu jo jonkin aikaa. Windows 10 X olisi osa Windows Core OS -tuoteperhettä ja sen tarkoituksena on ilmeisesti tarjota alusta kuluttaja- ja oppilaitoskäyttöön suunnatuille hybridilaitteille.

Windows 10 X:n oletetaan perustuvan Windows Lite OS:ään, joka puolestaan on johdannainen Windows Core OS:stä.

Ensimmäinen Windows 10 X:ää käyttävä laite on todennäköisesti Surface Centaurus, kahdesta näytöstä ja saranasta koostuva, Intelin sirulla varustettu hybridi.

Windows 10 X:n tarkoituksena on tarjota käyttäjille uudenlainen Windows-kokemus, joka perustuu pitkälti web-sovelluksiin sekä Microsoftin sovelluskaupan sisältöön. Microsoft on myös etsinyt erilaisia tapoja tarjota perinteiset win32-työpöytäsovellukset Windows 10 X:n käyttäjille.

Todennäköisesti ratkaisu tähän ongelmaan on se, että Windows 10 X:ssä pyöritettävät win32-sovellukset virtualisoidaan pilvessä, mikä on nopeampaa kuin niiden emulointi paikallisesti. Windows 10 X:n win32-sovellustuki hyödyntää huhujen mukaan konttiteknologiaa.

Lisäksi käyttöjärjestelmän käyttöliittymä olisi vapaa monia ihastuttavista ja toisia vihastuttavista animoitua ja lähes reaaliaikaista tietoa esittävistä käyttötiilistä (tiles). Muutoksia kokisi myös Windows Update, jonka ennustetaan osaavan asentaa päivitykset automaattisesti hiljaa taustalla käyttäjää häiritsemättä.

Windows 10 X:n lanseerauksella ei nykytiedon valossa olisi vaikutusta tavallisiin Windows 10 -käyttäjiin tai käyttöjärjestelmän toimintaan.