Esineiden internet muuttaa yritysmaailman ja terveydenhoidonkin tulevaisuutta, monet it-asiantuntijat ennustavat. Lopputulokset eivät ole kuitenkaan hyviä, jos tietoturvasta ei pidetä huolta.

Ainakin Yhdysvalloissa tietoturva näyttää jääneen kertakaikkisen hunningolle, kertoo piilaaksolaisen tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin tutkimus. Yhtiö lähetti ohjelmansa nuuhkimaan yritysten ja sairaaloiden iot-järjestelmiä, ja löydöt olivat hälyttäviä.

Ensiksikin tutkimuksen mukaan esineiden internetin tietoliikenteestä käytännössä kaikki – noin 98 prosenttia – oli salaamatonta. 57 prosenttia iot-laitteista oli alttiina hyökkäyksille, jotka raportti määritteli vakaviksi tai keskivakaviksi.

72 prosentissa amerikkalaisia sairaaloita tietokoneet ovat samassa virtuaalisessa lähiverkossa (vlan), mikä altistaa sairaalan varsinaiset tietojärjestelmät esineiden verkon kautta tapahtuvalle hyökkäykselle.

Tämän kaiken lisäksi iot-laitteiden käyttöjärjestelmät olivat suurelta osin vanhentuneita. Varoittavana esimerkkinä Palo Alto Networks nosti esiin sairaaloiden kuvantamislaitteet, sillä yhtiön mukaan noin puolet sairaaloiden iot-uhkakuvista liittyy niihin.

Peräti 83 prosenttia laitteista käytti järjestelmää, jonka tietoturvatuki oli päättynyt. Yleisin yksittäinen vaihtoehto oli Windows 7, jonka tuki loppui tammikuussa, ja joka pyöri 56 prosentissa kuvauslaitteita.

11 prosentista löytyi mikäpä muukaan kuin Windows XP, jonka tuen Microsoft katkaisi viimeisissäkin tapauksissa 2014. Linux-pohjaisissa ja sulautetuissa käyttöjärjestelmissä, jotka olivat käyttöjärjestelmänä yhteensä 18 prosentissa kuvantamislaitteita, ylläpitotilanne oli jossain määrin parempi – mutta ei kehuttava.

Palo Alto Networksin tutkimuksen otoksena on 1,2 miljoonaa iot-laitetta yhdysvaltalaisissa yrityksissä ja terveydenhuollon yksiköissä useissa tuhansissa yksittäisissä paikoissa. Tutkimustiedote löytyi PC Magazinen uutisen kautta.