Tanskan internetoperaattorit kieltäytyvät luovuttamasta asiakkaidensa tietoja niin sanottuja tekijänoikeuskirjeitä lähettäville lakitoimistoille. Henkilötietojen luovutuspyynnöt kasvoivat maassa viime vuonna 250 prosenttia.

Tanskalaisoperaattoreiden mielestä asiakkaat ovat heille tärkeämpiä kuin tekijänoikeuksien omistajien oikeudet, Rick Falkvinge kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.

Operaattoreiden päätös (tanskaksi) on seurasta naapurimaa Norjan korkeimman oikeuden linjauksesta, jonka mukaan paikallinen operaattori Telenor ei ole velvollinen luovuttamaan asiakastietojaan tekijänoikeuksien valvojille.

Oikeus perustelee päätöstä sillä, että kyseessä ei ole läheskään riittävän vakava rikkomus, jotta kuluttajien oikeus yksityisyyteen voitaisiin murtaa, Falkvinge kirjoittaa.

Falkvinge kuitenkin muistuttaa, että operaattoreilla on edelleen tiedot liittymien omistajista ja ne voidaan velvoittaa toimittamaan tiedot oikeuden päätöksellä. Helpoksi tätä ei kuitenkaan enää tekijänoikeuksien valvojille tulla tekemään. Falkvinge suosittelee parantamaan omaa yksityisyyttään siirtymällä esimerkiksi vpn-yhteyksien käyttöön.

Tanska on ollut Falkvingen mukaan verkkosensuurin edelläkävijä. Maa on muun muassa estänyt kansalaistensa pääsyn The Pirate Bay -sivustolle. Lisäksi maassa on lähetetty runsaasti tekijänoikeuskirjeitä kuluttajille, joita epäillään laittomasta lataamisesta.

Jossain vaiheessa paikalliset puolustusasianajajat kuitenkin rakensivat uudenlaisen puolustuksen, joka toimi erinomaisesti tekijänoikeuskirjeiden lähettäjiä vastaan.

Falkvingen mukaan puolustusta kutsutaan nimellä ”avoimen langattoman verkon puolustus”. Sen mukaan avointa langatonta verkkoa ylläpitävä kuluttaja ei ole vastuussa siitä, mitä muut hänen verkossaan tekevät. Kun ensimmäiset oikeusratkaisut asian tiimoilta saatiin, kuivuivat tekijänoikeuskirjeiden lähettäjien rahanlähteet, Falkvinge muistuttaa.