Data-analytiikkayhtiö Bisnode on teettänyt selvityksen, johon vastaajiksi on hankittu asiakaskokemuksesta vastaavia johtajia Suomesta ja yhdeksästä muusta maasta. Bisnode käyttää nimikettä cxo (Chief experience officer). Vaikka titteli ainakin Suomessa on varsin harvinainen, tehtäväkenttä kuuluu kuitenkin aina jonkun tontille yrityksessä.

Kiinnostavinta ja samalla huolestuttavinta tuloksissa on, että 25 prosenttia vastaajista kertoo tekevänsä strategisia päätöksiä ihan perstuntumalta. Monet kuitenkin ymmärtävät datan arvon. 38 prosenttia sanoo, että firma on historiaa vuonna 2030, jos se ei sitoudu datan hyödyntämiseen.

Paremman datan hyödyntämisen tiellä näyttää olevan huolestuttavan paljon pahoja esteitä. Vastaajista puolet myöntää omassa osaamisessaan olevan puutteita. Puutetta on myös osaavista tekijöistä.

Tekoälyltä moni odottaa suuria. 30 prosenttia vastaajista arvelee, että vuonna 2030 heidän alallaan kaikki strateginen päätöksenteko tapahtuu tekoälyn avulla. Vielä rohkeampi arvio on yhtä suuren joukon käsitys, että tuolloin tekoäly olisi korvannut suurimman osan johtajista.