Hyvä uutinen on, että kolme neljäsosaa kuluttajista on tietoinen nettiin liitettyjen kodin laitteiden haittaohjelmista. Lähes puolet käyttäjistä kokee, että internetiin liitettyjen laitteiden tietoturvallisuutta koskevat tiedot ovat vaikeaselkoisia, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen teettämä kuluttajakysely.

Tilannetta kenties helpottaa ensi vuonna käyttöön tuleva Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen luoma tietoturvamerkki, jonka avulla kuluttajien on helppo tunnistaa riittävän tietoturvallinen laite.

Tietoturvasta kertova merkki tulee aluksi valittujen pilottikumppanien käyttöön. "Kannattaa ottaa heti yhteyttä Viestintävirastoon, jos toiminta IoT-verkostossa tai merkin käyttöönotto kiinnostaa", Viestintäviraston kehityspäällikkö Joonas Orkola sanoo tiedotteessa.

Viestintävirasto käynnisti lokakuussa IoT-verkoston toiminnan internettiin liitettyjen laitteiden tietoturvan parantamiseksi. Tietoturvallinen tuote on yritykselle myös kilpailuetu. Viestintäviraston kuluttajatutkimukseen vastanneista 76 prosenttia olisi valmis maksamaan laitteesta enemmän, jos se olisi suunniteltu tietoturva huomioiden.

"Internetiin liitettävien laitteiden tietoturva kannattaa pitää mielessä jo nyt joululahjaostoksilla. Myyjältä kannattaa kysyä, onko ostettava lahja tietoturvallinen", Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Saana Seppänen neuvoo.

Lähde: Tivi