Uusi kotimainen pelistudio Lightheart Entertainment on saanut 1,3 miljoonan euron kasvupotin.

Yhtiön taustalla on joukko kohtuullisen tunnettuja suomalaisia pelialan konkareita, kuten Roviolla ja Next Gamesilla johtotehtävissä työskennellyt Kalle Kaivola. Vuonna 2014 hän perusti edellisen oman pelistartupinsa Helsinki GameWorksin, jonka Next Games kuitenkin pian osti. Mukana uudessa yrityksessä on myös muita tuolloin jo mukana olleita perustajajäseniä.

Pääsijoittaja rahoituskierroksella on amerikkalainen teknologiasijoittaja Galaxy Interactive. Rahoituskierrokselle osallistui myös kotimainen Sisu Game Ventures sekä yksityissijoittajia.

Viime kesänä perustettu pelistudio julkaisi 2019 loppupuolella ensimmäisen pelinsä Mr Autofiren, joka yhdistää tasohyppelyä ja räiskintää. Peligenre oli tyypillinen muinoin tietokonepeleissä ja vanhemman sukupolven pelikonsoleilla, mutta ei ole päätynyt valtavirtaan kännykkäpelimarkkinoilla.

Peli julkaistiin heti päämarkkinallaan Yhdysvalloissa. Se on osoittautunut tarpeeksi lupaavaksi, jotta yhtiö uskoo sen globaalin julkaisemisen ja markkinointiin panostamisen kannattavan.

Perinteisesti mobiilipelit on julkaistu ensin testimarkkinoilla päämarkkinan ulkopuolella. Ei siis Yhdysvalloissa, vaan esimerkiksi Kanadassa tai Uudessa-Seelannissa.

”Mitä nopeammin tiedämme miten peli pärjää Yhdysvalloissa, sitä paremmassa asemassa olemme. Pystyimme tutustumaan paremmin siihen mitä kuluttajat siitä pitävät ja miten peliä on järkevää operoida”, toimitusjohtaja Kalle Kaivola sanoo.

Oppisen polku vielä lyhyemmäksi

Pelialalla on hoettu mantraa itsenäisistä tiimeistä, nopeasta kehityssyklistä ja datavetoisesta tekemisestä jo useita vuosia. Kaivola kuitenkin kyseenalaistaa, kuinka moni pelistudio näitä todella toteuttaa niin hyvin kuin olisi mahdollista.

”Tunnemme kaikki Lightheart Entertainmentin perustajat toisemme jo pitkän ajan takaa. Keskustelimme siitä, miten rakentaisimme 2019 pelistudion puhtaalta pöydältä. Mobiilipelijulkaisemisen työkalut ovat yksinkertaistuneet niin paljon, että pelin voi tuoda pienellä tiimillä ideasta markkinoille. Mitä jos oppimispolun minimoisi tekemällä mahdollisimman nopeita kurssikorjauksia, ja antaisi tiimille mahdollisimman paljon sanavaltaa”, Kaivola kertoo yhtiön taustasta.

Kaivolan mukaan yritys on rakennettu näiden modernin pelikehityksen ajatusten ympärille.

Galaxy Interactiveen suomalainen pelistudio tutustui 2019 marraskuussa Slushissa. Kaivola ennätti tavata sijoittajat vielä tammikuussa Lontoossa, sen jälkeen neuvottelut voitiin viimeistellä etänä.

"Nyt tilanne on tietysti aloittavalle firmalle haastava. Iso osa ensikontakteista luodaan kasvotusten. Jos tuntee jo toisen, yhteydenpito onnistuu muutenkin. Meille kävi ajoituksen suhteen todella hyvä tuuri”, Kaivola sanoo.

Nyt koko pelistudio on siirtynyt etätyöskentelyyn.

”Tiimin dynamiikalle oli hyvä, että ennätimme tehdä yhdessä toimistollakin töitä yhdeksän kuukautta ja tunsimme toisemme entuudestaan. Silti kulttuurin ylläpitämiseen täytyy kiinnittää huomiota nyt kun kaikki ovat etänä”, Kaivola arvioi.

Vaikka koronavirus tekee rajua tuhoa monilla talouden alueilla, peliala on toistaiseksi ollut hyötyjien joukossa. Sovelluskauppoja analysoivan AppAnnien mukaan esimerkiksi maaliskuussa nähtiin globaalisti kaikkien aikojen ennätysviikko, kun uusia mobiilipelejä ladattiin peräti 1,2 miljardia kertaa. Pelilataukset kasvoivat 50 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Väheksymättä kriisin järkyttävää hintaa, tällaisina aikoina peleille ja viihteelle on tarvetta”, Kaivola kommentoi.