Tutkimusyhtiö Gartner kertoo, mitkä kolme it-trendiä keräävät tällä hetkellä kovinta nostetta.

Ensimmäinen on nft eli nonfungible token. Termille ei ole toistaiseksi suomenkielistä vastinetta.

Nft on käytännössä omistusoikeus johonkin digitaaliseen, usein julkiseen tuotteeseen. Nft toimii lohkoketjulla, joka säilyttää omistajuustiedot turvallisesti, avoimesti ja pysyvästi.

Nft-kohteiden hinnat ovat nousseet tänä vuonna rajusti. Esimerkiksi digitaiteilija Mike Winkelmannin eli Beeplen viiden tuhannen kuvan kollaasin nft myytiin taidehuutokauppa Christie’sissä 69 miljoonalla dollarilla. Vähän sen jälkeen Twitterin perustajan, Jack Dorseyn, ensimmäinen tviitti myytiin 2,9 miljoonalla dollarilla.

Beeplen kuva ja Dorseyn tviitti ovat edelleen kaikkien nähtävillä. Niiden omistajuus vain on siirtynyt.

Gartner ennustaa, että nft-villityksellä mennee 2–5 vuotta ennen kuin ilmiö saavuttaa lakipisteensä. Se on kuitenkin jo ylittänyt hypesyklin huipun.

Tekoälyn avittama ohjelmistokehitys tulee hyvänä kakkosena. Yhtiöt ovat syleilleet mahdollisuutta käyttää tekoälyä testaamaan koodin kestävyyttä sekä tuottamaan yksinkertaisia kehitysalustoja. Tekoälyä käytetään myös uusien kehitystyökalujen kehittämiseen.

Tekoälytehosteisen ohjelmistokehityksen keskiössä on ideologia, jossa työntekijää ei korvata ohjelmistorobotilla, vaan tekoälyn käsiin annetaan tylsät, toistoa vaativat rutiinihommat, ja koulutetaan työntekijä tekemään uusia tehtäviä.

Gartner uskoo tekoälytehosteisen ohjelmoinnin saavuttavan hypelakipisteensä 5–10 vuoden kuluttua.

Kolmantena tulee työntekijöiden viestintäsovellukset. Koronakriisin aikana tämä ei liene ihme.

Gartnerin mukaan viestintäsovellusten hype elää vielä nousukauttaan. Gartner uskoo viestintäsovellusten saavuttavan kiinnostuslakipisteensä 2–5 vuoden kuluessa.