Päättyvällä vuosikymmenellä on tehty runsaasti keksintöjä ja oivalluksia, jotka ovat samalla hämärtäneet työelämän ja vapaa-ajan rajoja. Töitä tehdään yhä enemmän myös kotoa ja omalla ajalla. Uudet it-laitteet ja palvelut ovat muokanneet ihmisten käyttäytymistä ja sosiaalisia suhteita kaikkialla maailmassa.

Näiden mullistusten keskellä on vaikeaa panna vaikutusvaltaisimpia it-alan kellokkaita paremmuusjärjestykseen. Seuraavassa on Tech Republicin esitys 2010-luvun kärkivaikuttajista. Sekin on kiinnostavaa, kenen nimi listalta puuttuu.

Jeff Bezos, Amazon

Amazonin perustajaa ja toimitusjohtajaa ei voi jättää minkään teknovaikuttajien listan ulkopuolelle. Tällä vuosikymmenellä Jeff Bezos on kieltämättä keskittynyt enemmän kuluttajapuolen asioihin kuin b-to-b -toimiin. Hän käynnisti Amazon Studiosin 2010, osti Washington Postin 2013 ja Whole Foodsin 2017.

Näiden ohessa digitaalisen kaupankäynnin keksijä on ehtinyt luoda Echon eli älykaiutinten ensimmäisen sukupolven tuoteperheen. Floppejakin on tullut tehtyä, esimerkkinä vuoden 2014 Amazon Fire Phone.

Amazonin nykyään käyttämiä kuvantunnistuksen menetelmiä pidetään varastotöiden ja tehtaiden kokoonpanolinjojen seuraavana mullistavana keksintönä.

Tim Cook, Apple

Yhden maailman arvokkaimpien brändien toimitusjohtajalla on myös paikkansa listoilla. Steve Jobsin seuraajana Tim Cook on johtanut Applea menestyksekkäästi. Apple Watchin jälkeen yhtiö on suuntautunut vahvasti tekoälyn ja lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen esimerkiksi kuskittomissa ajoneuvoissa. iPhone-mallisto hallitsee älypuhelinten markkinoita.

Tim Cook on muokannut Applea yrityksenä kohti uusiutuvan energian käyttöä, parempia työoloja ja ympäristöä säästäviä jakeluketjuja. Viime aikoina hän on osallistunut myös yksityisyyden suojasta käytävään keskusteluun ja toiminut kierrätyksen puolestapuhujana.

Satya Nadella, Microsoft

Satya Nadellan edeltäjän Steve Ballmerin johtamaa Microsoftia pidettiin loppuvuonna 2013 lähes tulkoon väsähtäneenä it-jättinä ja menneen ajan menestyjänä. Analyytikot ja sijoittajat muistavat pitkään kalliiksi tulleen ja pieleen menneen Nokia-hankinnan ja sitä seuranneet sähläilyt Windows Phonen kanssa.

Nadellan otettua Microsoftin ohjakset Ballmerilta 2014 on redmondilaisjätti pongahtanut voimalla takaisin it-maailman eliittiin. Microsoft on Nadellan johdolla luonut uusia sovelluksia ja kilpailukykyisiä laitteita sekä laajentanut valtapiiriään pilvipalveluissa Azuren ja Office 365 kautta. Nykyään jopa välit Linuxin kanssa ovat korjautuneet ja Windows 10 on kiistaton menestys.

Jack Ma, Alibaba Group

Verkkokaupan Kiinaan tuonut Jack Ma on nykyään kotimaansa rikkain mies. Hänet on noteerattu myös ulkomailla, kuten Forbes-lehden maailman vaikutusvaltaisimpien henkilöiden listalla 2017.

Jack Man vahvuuksina pidetään sitkeyttä, peräänantamattomuutta ja vaikeuksista oppimista. Hän näyttää myös osaavan luopua asioista ajoissa. Täyttäessään 55 vuotta viime syyskuussa Ma ilmoitti jättävänsä Alibaban hallituksen puheenjohtajuuden. Eläkkeellä hän aikoo palata suosikkihommaansa eli opettajaksi.

Palmer Luckey, Oculus

Oculus VR kuuluu niihin it-yrityksiin, jotka ovat saaneet alkunsa autotallista. Vuonna 2012 vasta 19-vuotias Palmer Luckey onnistui hankkimaan lähes 2,5 miljoonan dollarin riskirahat virtuaalitodellisuuden keksinnölleen. Toisen ja vähän reippaamman kokoisen 16 miljoonan taalan rahoituskierroksen jälkeen Luckey otti ja myi Oculusin Facebookille kahdella miljardilla dollarilla 2014.

Luckeyn lähdön jälkeen Facebook jatkaa virtuaalitodellisuuden ja -laitteiden kehittämistä varsinkin yritysten suuntaan. Oculus Questista on tarkoitus luoda yritysten tarpeet täyttävä ekosysteemi ohjelmistoineen ja tukitoimintoineen, kuten ZDnet kirjoittaa.

Marc Benioff, Salesforce

Salesforcen toimitusjohtaja Marc Benioffia pidetään pilvilaskennan kehityksen katalysaattorina ja käyttöön pohjautuvan laskutuksen airueena. Suuria kauppojakin on tullut tehdyksi, kuten vuonna 2018 toteutettu MuleSoftin hankinta 6,5 miljardilla dollarilla.

Viime aikoina Benioff on tullut tunnetuksi hyväntekeväisyystoiminnasta. Hän on myös vaatinut kollegojaan eli suuryritysten toimitusjohtajia poistamaan miesten ja naisten väliset palkkaerot.

Ren Zhengwei, Huawei

Vaikka Ren Zhengwein perustama Huawei on vallannut otsikoita erityisesti Pohjois-Amerikassa vakoiluepäilyillään, ei pidä unohtaa kiinalaisyhtiön innovatiivista panosta palvelinten, 5- ja 6g-verkkojen ja älypuhelinten kehittäjänä. Seuraavaksi Huawei aikoo satsata isosti tietokonepelien bisneksiin ja käyttää jopa 15-20 prosenttia liikevaihdostaan alan tutkimukseen ja kehitykseen sekä tietoturvaan.

Pohjois-Amerikan vaikeista markkinoista huolimatta Huawei jatkaa etenemistään paitsi Aasian-Tyynenmeren alueella myös läntisen Euroopan maissa sekä Australiassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa.

Peter Sun, Inspur

Inspur kuuluu Kiinan johtaviin pilviyhtiöihin sekä big datan ja tekoälyn palvelutarjoajiin. Vuodesta 2014 lähtien Inspur on kehittänyt yhdessä IBM:n kanssa ohjelmistoja, prosessoreita ja siruteknologiaa.

Inspurin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Peter Sun tunnetaan vahvasta uskostaan niin sanottuun abc (artificial intelligence, big data, cloud) -teknologiaan. "Maailmantalous tarvitsee näitä teknologioita, jotka myös pienentävät globaalien talouskriisien vaikutuksia", Sun on sanonut.

Ginni Rometty, IBM

CEO Ginni Romettyn johdolla IBM on muuttanut strategiansa suuntaa kohti Watson-vetoista tekoälyä ja muita nousevia teknologioita. Töissään Virginia Rometty kuuluu myös vähemmistöön, sillä vain kolme prosenttia Fortune 500 -yritysten johtajista on naisia.

Ginni Romettyn todellista vaikutusta Ison sinisen suuntaan on vielä mahdotonta arvioida. Esimerkiksi Watsonin numerot ovat olleet pettymyksiä eikä konsernin liikevaihto ja muutkaan tunnusluvut ole kehittyneet toivotulla tavalla, arvostelijat sanovat.

Romettyn puolustajat huomauttavat siitä, että kognitiivisen laskennan ja tekoälyn kaltaisilta teknologioilta vie kauan aikaa kehittyä kunnollisiksi rahasammoiksi.

Robert Swan, Intel

CEO Robert Swan on johtanut sirujätti Inteliä vasta tammikuusta 2019 lähtien. Tänä aikana Intel on liikkunut nopeasti uusille markkina-alueille, kuten pilveen, esineiden internetiin ja ohjelmoitaviin muistiratkaisuihin.

Swan kertoi CNCB:n haastattelussa jokin aika sitten, että hän odottaa tämän vuoden loppuneljänneksestä tulevan Intelin paras kvartaali ikinä. Niinpä, paljon kun lupaa, niin varmasti muistetaan.

Duncan Epping, VMware

WMwaren teknologiajohtaja Duncan Epping kuuluu pilvitallennuksen ja pilveen liittyvien teknologioiden vaikutusvaltaisimpiin johtajiin koko maailmassa. Hän toimii myös monien asiakasyritysten virtuaaliteknogioiden neuvonantajana ja hän on kirjoittanut lukuisia alan oppi- ja tietokirjoja.

Epping on perustanut myös virtualisaatiolle oman saitin yellow-bricks.comin, johon hän edelleen kirjoittaa ja kommentoi.

Stewart Butterfield, Slack

Pikaviestisovellus Slackin vuonna 2012 perustanut Stewart Butterfield tietää, että menestys ei synny helposti eikä ilmaiseksi. "Vuonna 2013 kerjäsimme ja houkuttelimme kaikkia kavereitamme kokeilemaan keksintöämme ja antamaan meille siitä palautetta", Butterfield on muistellut alkuaikojaan.

Nyt näyttää toki paremmalta, sillä Slack on nopeasti vallannut alaa yritysten johtavana viestintä- ja yhteistyöpalveluna. Ja markkina-arvo on kohonnut sen mukaisesti.

Jensen Huang, Nvidia

Jensen Huang on toiminut grafiikkasuorittimista tunnetun Nvidian CEO:na yhtiön perustamisesta 1993 lähtien. Matkalla on sattunut epäonnistumisiakin, kuten yritykset valmistaa omia siruja älypuhelimiin. Näissä Qualcommin kaltaiset kilpailijat osoittautuivat liian vahvoiksi.

Pc-laitteiden grafiikkakortteja hallitseva Nvidia on nostanut myyntinsä yli viiteen miljardiin dollariin. Viime aikoina Nvidia on siirtänyt omaa mobiilisirujen teknologiaansa uusille urille, kuten itseohjautuviin ajoneuvoihin, talouslehti Forbes kirjoittaa.

Tekoälyn tutkija Meredith Whittaker

Meredith Whittaker tunnetaan myös sinä Googlen palkollisena, joka organisoi maailmanlaajuisia ulosmarsseja silloista työnantajaansa vastaan. Protestit liittyivät Googlen johdon seksuaalisiin häirintäepäilyihin.

Carnegie Mellon -yliopiston apulaisprofessori Zachary Chase Lipton pitää Whittakeria teknoalan kaikkein vaikutusvaltaisimpana aktivistina, joka on ottanut kantaa suurten yritysten eettisiin käytäntöihin ja työnantajien tapoihin kohdella työntekijöitä. "Hän on tuonut tuhansille Piilaakson työntekijöille uutta toivoa paremmasta kohtelusta", professori sanoo.

Whittaker jätti Googlen viime kesäkuussa 13 vuoden työrupeaman jälkeen. Hän sanoo keskittyvänsä tekoälyn kehittämiseen ja jatkavansa taistelua teknoalan työolojen kohentamiseksi. Whittakerin mukaan on selvää, että Googlella ei ole paikkaa hänelle eikä hänen elämässään ole enää sijaa hakujätille.

Andy Jassy, AWS

Forbesin mielestä AWS:n varatoimitusjohtaja Andy Jassy toimii eräillä yritysmaailman aggressiivisimmin kilpailluista bisnesalueista. Netflixin, Spotifyn ja Major League Baseballin kaltaiset toimijat käyttävät videostreaming -palveluissaan Amazonin pilveä.

"Ennen Jassya kukaan ei ollut kuullutkaan laskentakapasiteetin vuokrauksesta toiselta yritykseltä. Nyt kaikki turvautuvat AWS:n palveluihin omissa eloonjäämiskamppailuissaan", talouslehti suitsuttaa.

Time-lehden mukaan Andy Jassy on kymmenessä vuodessa nostanut AWS:n videostreamingin 14 miljardin dollarin bisnekseksi.