Tässä kahdeksan vinkkiä ja kikkaa, joiden avulla helpotat arkeasi iPhone-puhelimen kanssa. Nämä vinkit toimivat vain ja ainoastaan luureissa, joissa iOS 14 -käyttöjärjestelmäversio tai uudempi.

Osa ohjeista on peräisin Digitaltrendsin tekemästä listauksesta.

1. Pitkään painaminen

Kokeile painaa työpöydälle lepäävää sovelluskuvaketta pitkään. Sovelluksesta riippuen käyttäjän silmien eteen pomppaa lista sovelluksen eri ominaisuuksista, jotka voi ottaa nopeasti käyttöön. Esimerkiksi Twitteriä pitkään painamalla käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus uuden viestin tai twiitin lähettämiseen.

Vielä tätäkin hyödyllisempi ominaisuus on piilossa puhelimen komentokeskuksessa. Esimerkiksi wifi-kuvaketta pitkään painamalla käyttäjä pääsee suoraan puhelimen wifi-asetuksiin. Puolestaan taskulampun pitkällinen tökkääminen avaa lampun kirkkausasetukset.

Paina pohjaan. Nopea twittaaja pääsee kirjoittamaan viestiä ilman sovelluksessa sekoilua.

2. Ärsyttävä piippaus

Pistitkö ristikkoperunat uuniin ja puhelimesta ajastimen? Riipiikö kova hälytys korvia?

Ajastimen kanssa on mahdollista käyttää ”lopeta toisto” -vaihtoehtoa, joka yksinkertaisesti katkaisee toistettavan kappaleen merkkinä ajan päättymisestä. Löydät sen polusta ”kello” -> ”ajan loppuessa” -> ”lopeta toisto”.

Pistä siis lempibiisisi soimaan ja lopeta jorailu kun perunat ovat kypsiä.

3. Pikakomennot ja automaatio

Pikakomennot ovat oikeasti kätevä tapa luoda nopeita komentoja, jotka eivät vaadi sovellusten avaamista. Esimerkiksi sanelimen voi aktivoida nauhoittamaan yksinkertaisella ”Hei Siri, äänitä” -äänikomennolla.

Toisekseen käyttäjä voi tehdä automaatioketjuja, esimerkiksi heräämisen, kellonajan tai tietyn paikan yhteyteen. Voit vaikka määrätä puhelimen soittamaan sinulta kysymättä äidillesi joka päivä kello 12:48.

Voit ottaa nämä komennot käyttöön iPhone-puhelimen Pikakomennot-sovelluksesta.

Automaatiot käyttöön. Pikakomentojen tarjoama automaatiokattaus on yllättävän joustava.

4. Widgetit

Nykyisen iOS 14-päivityksen mukana tulleet widget-ikkunat eivät ole enää se kaikkein kuumin puheenaihe, mutta kyseinen työkalu voi olla näppärä arjen helpottaja.

Kotinäytölle kiinnitettävä ”älykäs pino” -widget osaa suositella juuri niitä työkaluja, joita sinä yleensä tarvitset tiettyyn kellonaikaan tai tietyssä paikassa. Se osaa myös havaita esimerkiksi sen, että avaat aina Spotifyn langattomien nappikuulokkeiden liittämisen yhteydessä. Näinpä se osaa myös suositella kyseistä toimintoa sinulle.

Jo aikaisemmin mainitut pikakomennot on mahdollista liittää myös widget-ikkunana työpöydälle.

Älykäs ehdotus. ”Älykäs pino” tunnistaa sen, mitä yleensä kuulokkeiden kanssa tähän aikaan päivästä teen.

5. Vaihda suosikkisi

Applen ekosysteemi on suhteellisen suljettu, mutta iPhone-puhelimen omistaja voi halutessaan vaihtaa suosimansa selaimen tai sähköpostisovelluksen.

Voit vaihtaa oletussovelluksen avaamalla asetukset ja selaamalla haluamasi sovelluksen – esimerkiksi Gmailin tai Oulookin – kohdalle. Valitse ”oletusappi” ja vaihda haluamasi sovellus Applen oman suosituksen tilalle.

Muista, että haluamasi sovellus tulee olla tätä ennen asennettuna puhelimeen.

6. Tekstin korjaaminen

Teitkö kirjoitusvirheen pitkän tekstin keskelle? Sormella kursorin sohiminen oikeaan paikkaan on yhtä tyhjän kanssa. Myös tähän ongelmaan on olemassa yksinkertainen ratkaisu.

Paina näppäimistön välilyönti pohjaan. Hetken päästä kursori muuttuu peukalolla ohjailtavaksi, minkä jälkeen sen sijoittelu on huomattavasti helpompaa.

Korjaa virheet. Välilyöntiä painamalla kursorin paikkaa voi säädellä helposti.

Korjaa virheet. Välilyöntiä painamalla kursorin paikkaa voi säädellä helposti.

7. Yksi peukku riittää

Selaatko puhelinta yhdellä kädellä makoillessasi tai seisoessasi ruokakaupan jonossa? Luurin hallinta yhdellä kädellä ei ole helppoa, mikäli peukalolla pitäisi tökätä ruudun ylälaitaa.

Tiesitkö, että Apple on yksinkertaisella eleellä helpottanut puhelimen yksikätistä operointia?

Avaa puhelin ja pyyhkäise ruudun alalaitaa ylhäältä alas. Ruudun ylälaita laskeutuu tällöin peukalon ulottuville. Kasvata ruutu täyteen mittaan pyyhkäisemällä jälleen ylöspäin.

Vapauta kätesi. Alalaidan pyyhkäisy ylhäältä alas tuo näytön ylälaitaan sijoitetun sisällön peukun kantaman päähän.

8. Taputtele selkää

Tiesitkö, että iPhone-puhelimen selkämys toimii myös varsin kätevänä painikkeena. Löydät tarkan ohjeen ominaisuuden käyttöönotosta aikaisemmasta artikkelistamme täältä.