The Guardian kertoo, että Iso-Britannia sallii Huawein osallistuvan maan 5g-verkon pystyttämiseen.

Pääministeri Boris Johnsonin hyväksymä päätös tulee aiheuttamaan Yhdysvaltain ja Iso-Britannian välillä poliittista skismaa, sillä USA on asettanut Huawein täyteen pannaan, ja presidentti Donald Trump on varsin voimakkaasti painostanut yhteistyökumppaneitaan toimimaan samoin.

Yhdysvallat epäilee Huawein vuotavan tietojaan Kiinan hallitukselle, mutta todistusaineistoa ei asian suhteen ole kuitenkaan esitetty.

USA on uhannut Britanniaa vastatoimilla, mikäli tämä päästää Huawein rakentamaan maansa 5g-verkkoa.

Vaikka Huawei nyt pääseekin osalliseksi Britannian 5g-vallankumousta, ihan täysin vapaita käsiä sille ei anneta. Yhtiö ei saa rakentaa elintärkeitä osioita 5g-verkosta tahi puuhastella ydintukikohtien, sotilasalueiden tai muiden arkaluontoisten kohteiden verkkojen parissa.

Huawein markkinaosuus myös rajoitetaan 35 prosenttiin.

”Olemme täysin tietoisia Huawein tuomista haasteita, ja vahvistamme sen olevan korkean riskiluokituksen toimittaja”, Guardianin lähde hallituksessa sanoi.

”Maailman kärkeä olevat kyberturvaeksperttimme tietävät Huaweista enemmän kuin mikään muu valtio maailmassa. He ovat varmoja, että lujaotteisella lähestymistavalla sekä sääntelevällä valvonnalla kaikkia asiaan liittyviä riskejä voidaan hallita”, lähde jatkaa.

Britannialla ei ehkä ollut muita vaihtoehtoja asiassa kuin hyväksyä Huawein mukanaolo. Viranomaiset pelkäsivät, että Huawein sulkeminen kehityskeskustelun ulkopuolelle viivästyttäisi 5g-verkon pystyttämistä kahdella tai kolmella vuodella, toisi lisäkustannuksia kuluttajille ja kolhisi maan talouden kasvua.