Useimmat älypuhelinvalmistajat näkevät valtavasti vaivaa sen eteen, että kuluttajat korvaisivat vanhat laitteensa uusilla useammin kuin olisi välttämätöntä. Tapoja tähän on monia. Yksi keino on vauhdittaa laitemyyntiä ohjelmistopäivityksin.

Päivitysten tarjoaminen saatetaan lopettaa vanhemmille malleille tai päivityksistä voidaan tehdä yhteensopimattomia vanhempien puhelinten kanssa, tarkoituksella tai vahingossa.

Aiemmin tällä viikolla Italian kilpailuviranomainen lätkäisi Applelle ja Samsungille 5 miljoonan euron sakon katsottuaan yhtiöiden hidastaneen vanhoja puhelimiaan ohjelmistopäivitysten avulla.

Toinen keino on tehdä laitteiden korjaamisesta niin vaikeaa kuin suinkin mahdollista esimerkiksi varaosia panttaamalla. Myös tässä taistelussa etenkin Apple on tullut tunnetuksi korjausmonopolinsa – tai kuten yhtiö itse toimiaan perustelee, laiteturvallisuuden – puolustajana.

Motorola on ilmoittanut, että se alkaa myydä varaosia kaikkiin uusimpiin älypuhelinmalleihinsa, kertoo Motherboard. Lisäksi se alkaa yhdessä kalifornialaisen iFixit-yhtiön kanssa toimittaa korjauspaketteja muun muassa Motorola-malleille X, Z, G4, G5 ja Droid Turbo 2. Paketteihin sisältyy niin tarvittavat työkalut ja osat sekä korjausohjeet.

Motherboardin mukaan Motorola on ensimmäinen älypuhelinvalmistaja, joka myy kuluttajille laitteiden korjaamiseen tarkoitettuja Tee se itse -paketteja.

"Motorola näyttää esimerkkiä kaikille merkittäville valmistajille suhtautumalla avoimemmin laitteiden korjaamiseen", iFixit kirjoittaa blogissaan.