Uudet Android-versiot tuovat tullessaan usein kaikenlaisia mukavia uusia ominaisuuksia. Osa kännyköiden omistajista joutuu kuitenkin tutustumaan niihin vain lukemalla, kun omaan puhelimeen uutta Androidia joutuu odottamaan pitkäänkin.

Kaikki Android-puhelimet eivät ole tasa-arvoisia, kun puhutaan päivitysten saatavuudesta. On luonnollista, että Googlen omat Pixel-puhelimet saavat päivitykset ensimmäisenä. Lähes kaikkien muiden käyttäjät joutuvat odottamaan ainakin jonkin aikaa ennen kuin puhelinvalmistaja ryhtyy päivityksiä jakamaan.

Miksi näin? Syypää ei ole Google, joka pihtaisi uutta Androidia. Pocketnow on kertoo Sonyn antamasta selityksestä. Android Pie julkaistiin elokuussa, mutta esimerkiksi osa Sonyn malleista on saamassa päivityksen marraskuussa, jotkut vasta ensi vuoden puolella.

Sony on julkaissut blogissaan infografiikan, josta selviää, miksi päivityksen saaminen kestää niin pitkään kuin kestää.

Kun uuden version koodi saadaan, valmistajat joutuvat ensimmäiseksi varmistamaan sen toimivuuden laitteissaan ja todennäköisesti puukottamaan sitä. Jos valmistaja käyttää esimerkiksi räätälöityä käyttöliittymää, käyttöjärjestelmän muutokset pitää sovittaa siihen.

Tämän jälkeen alkaa kiivas testaaminen, jota tehdään niin omin voimin kuin kumppaneidenkin kanssa. Ja pitää tehdä erikseen jokaiselle valikoimissa olevalle puhelinmallille.

Nopeimmin päivityksen kykenevät tarjoamaan laitevalmistajat, jotka käyttävät kännyköissään puhdasta tai lähes puhdasta ”vanilja-Androidia”. Ensimmäisten joukossa ovat valmistajat, jotka ovat mukana Googlen beetaohjelmassa eli ovat jo hyvissä ajoin tutustuneet Androidin kehitysversioihin.

Lähde: Tivi