Microsoftin pelikonsoli Xbox on monien mielestä hiipuva tähti, mutta Yhdysvaltain laivasto luottaa silti sen voimaan. Tai oikeastaan sen ohjaimiin: laivaston kehittyneimmät sukellusveneet käyttävät nyt Xbox-ohjaimia.

Pilot Online kertoo, että laivasto ottaa Virginia-luokan sukellusveneissään Xbox-ohjaimia. Siis niitä samoja muutaman kympin ohjaimia, mitä löytyy kauppojen hyllyiltä.

PO:n mukaan ohjaimilla hallitaan sukellusveneiden kahta periskooppia. Aiemmin niitä on käytetty helikopterisauvan tyylisillä ohjaimilla, mutta niistä ei juuri kukaan ole tykännyt. Kun laivasto kysyi sukellusveneiden miehistöiltä miten heidän työolojaan voitaisiin parantaa, huomio kiinnittyi niinikään periskooppien ohjaimiin.

Sukellusveneitä varustava Lockheed Martin sanoi, että myös merimiehet pelaavat paljon, joten kyseistä osaamista haluttiin hyödyntää. Tulokset puhuivat puolestaan: Xbox-ohjaimen käyttöä periskooppien hallinnassa testanneet merimiehet hoksasivat muutamassa minuutissa miten periskoopit toimivat, siinä missä perinteisen periskooppiohjaimen käyttö on vaatinut tuntikausien koulutuksen.

Lisäbonuksena on hinta. Perinteinen ohjain erityisnäyttöineen on maksanut 38 000 dollaria siinä missä Xbox-ohjain maksaa noin kolme kymppiä.