The Guardian kirjoittaa, että asian on tällä viikolla ottanut esiin brittien tiedustelupalvelun GCHQ:n (Government Communications Headquarters) entinen johtaja David Omand. Hän johti virastoa 1990-luvulla ja on sen jälkeen toiminut muissa korkeissa viroissa, jotka liittyvät läheisesti tiedustelutoimintaan.

”Suuri uhka viime vuosina ei ole hallituksen harjoittama tiedustelutoiminta vaan yksityinen sektori. Nettiyhtiöt tietävät meistä kaikista enemmän kuin yksikään tiedusteluelin ikinä on voinut tai saanut tietää”, Omand sanoo.

Hän ottaa esiin Cambridge Analytica -skandaalin: ihmiset antavat ilmaiseksi itsestään dataa, joka sitten myydään edelleen.

”Tietoja voidaan käyttää poliittisessa kampanjoinnissa. Eri ihmisille voidaan suunnata erilaista sanomaa, koska heidän poliittisen asenteensa tunnetaan. Tämä on todella vaarallista. Mielestäni tämä on suuri ja täysin hallitsematon uhka demokratialle”, Omand varoittaa.

Hän toteaa, että valtiollisen tiedusteluelimen toiminta on erittäin tarkasti säädeltyä. Valvontaluvat on saatava tuomarilta, tarkastajia on laumoittain.

”Järjestelmä on rakennettu, jotta yksikään hallitus ei voi ikinä tee maasta autoritaarista. Mutta kukaan ei ole vielä keksinyt, miten säädellä tietojemme yksityistä käyttöä.”