Kiina on luopunut aiemmasta alustavasta suunnitelmasta kieltää bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen louhiminen eli tietokoneilla tapahtuva digitaalinen luominen.

Kiinan valtiollinen suunnittelutoimisto julkisti huhtikuussa alustavan listan toimialoista tai liiketoimista, joita esitettiin kiellettäviksi. Tällä listalla oli 450 liiketoimintamuodon joukossa bitcoinin louhinta. Yleisesti luonnoksessa perusteltiin juuri näiden liiketoimien kieltämistä säädösten vastaisuudella, turvallisuuden vaarantamisella, resurssien haaskauksella ja ympäristöhaitoilla.

Viime viikolla julkistetusta virallisesta suunnitteluviraston asiakirjasta bitcoin-louhinta on kuitenkin jätetty pois. Asiasta kertoi ensimmäisenä kryptovaluuttauutisiin erikoistunut sivusto CoinDesk.

Ei ole tiedossa, miksi louhinta on jätetty pois lopulliselta listalta. Kiinan suhtautumisen kryptovaluuttoihin on viime vuosina tiukentunut, kun valtio on haalinut sääntelemätöntä toimialaa entistä tiukempaan otteeseen.

Kiina on kuitenkin osoittanut myös kiinnostusta bitcoinia ja lohkoketjuteknologiaa kohtaan, ja valtio on muun muassa kehittänyt omaa virtuaalivaluuttaa.

Vuonna 2017 Kiina alkoi kieltää uusien kryptovaluuttojen laskemista markkinoille ja sulkea kryptovaluuttojen vaihtopörssejä. Myös louhintaa on rajoitettu sääntelyllä, ja osa alan yrityksistä on joutunut siirtymään Kiinasta muualle.

Kiinaa pidetään maailman ylivoimaisesti suurimpana bitcoin-louhinnan maana, jossa tehdään arviolta yli puolet kaikesta kryptovaluuttojen louhinnasta. Kiinalaisyritykset ovat myös suurimpia bitcoin-louhintaan tehtävien tietokoneiden valmistajia.

Bitcoin-louhinta keskittyy tyypillisesti syrjäisille alueille, joilla on saatavilla halvinta mahdollista sähköä. Kiinassa kryptovaluuttoja louhitaan esimerkiksi Sichuanin maakunnan vuoristoseuduilla, jossa saatavilla on runsaasti halpaa vesivoimaa.

Bitcoinin louhinta, jota tarvitaan bitcoineilla tehtävien transaktioiden varmentamiseen, kuluttaa myös runsaasti sähköä. Raporttien mukaan bitcoin-louhintaa tekevät tietokoneet kuluttavat jatkuvasti sähköä enemmän kuin esimerkiksi koko Irlannin valtio.