Ruutuaika-ominaisuus asettaa sovelluksille rajoituksia. Jos kello on yli vanhempien osoittaman rajan, Ruutuaika estää sovelluksia käynnistymästä elleivät vanhemmat myönnä omilta kännyköiltään lisäaikaa puhelimella leikkimiseen.

The Washington Post kertoo, että lapsilukosta huolimatta vanhemmat ovat löytäneet muksunsa katsomassa muun muassa Minecraft-videoita keskellä yötä.

Neuvokkaat penskat ovat löytäneet runsaasti tapoja ohittaa Ruutuajan tuomat rajoitukset, eivätkä kiertotoimet vaadi mitenkään monimutkaisia konsteja, saati sitten hakkerointitaitoja.

Tenavat ovat muun muassa huomanneet, että sovelluksen poistamalla ja uudelleenasentamalla Ruutuaika ei pysy enää kärryillä.

Myös iOS:n oma tekstiviestijärjestelmä iMessage on myös osoittautunut nohevaksi tavaksi. Kun sillä jakaa videoita, Ruutuaika ei estä niiden katsomista.

Jos lapsi osaa vaihtaa puhelimen aikavyöhykettä, Ruutuaika ei tätä hoksaa vaan kuvittelee kellon olevan jotain aivan muuta.

Todella nokkelat lapset ovat myös käynnistäneet videotoiminnon, joka tallentaa mitä ruudulla tapahtuu, ja tämän jälkeen antaneet puhelimen vanhemmille avattavaksi. Näin videolle tallentuu nelinumeroinen lukituskoodi jota käyttämällä pikku vintiö saa itselleen rajattomasti ruutuaikaa.

”Olen ällistynyt, että Apple ei ole ottanut huomioon kuinka sinnikkäät yläasteikäiset löytävät näitä keinoja pelkästään kokeilemalla”, sanoo Chris McKenna, lasten internetin käytöstä huolestuneille neuvoja jakavan Protect Young Eyes -järjestön perustaja.

McKenna on kerännyt listan lasten suosimista kiertokeinoista sekä vastakeinot niille. Lisääkin riittää - Applen tukifoorumeilla on aiheesta lukuisia ketjuja, joissa voi olla satoja viestejä.

Kaikkea ei kuitenkaan voi estää – jos lapsi esimerkiksi päättää pyyhkiä koko puhelimensa saadakseen rajoitukset pois tieltä, sille ei paraskaan järjestely voi yhtään mitään.

The Washington Postin mukaan Apple on suositellut ainakin kahdelle vanhemmalle vähemmän teknistä ratkaisua: rankaiskaa lapsianne.