Internet Archive on voittoa tavoittelematon järjestö, joka on ottanut tehtäväkseen vaatimattomasti ”säilöä internetin”. Yksi sen mainioista palveluista on Wayback Machine, jolla voi kaivaa vaikkapa esiin web-sisältöjä, jotka joku on halunnut unohdettavan poistamalla ne sivuiltaan.

Lisäksi IA on kerännyt tietokantoihinsa ohjelmistoja sekä digitoituja elokuvia, äänitallenteita ja kirjoja. Kirjoista on nyt nousemassa riita, joka uhkaa kaataa koko toiminnan. Suurimmat amerikkalaiskustantajat ovat haastaneet IA:n oikeuteen. Tappio oikeussalissa saattaa ajaa järjestön konkurssiin, Ars Technica pelkää.

IA:n palvelimilla on valtava määrä digitoituja kirjoja, osa niistä tekijänoikeusrajoituksista vapaita, osa ei. Niitä on ”lainattu” Open Library -palvelun kautta halukkaille. Lainausta on rajoitettu kirjastojen e-kirjojen tavoin: kerralla tietty kirja voi olla lainassa vain pienellä lukijajoukolla. Kustantajat eivät välttämättä hyväksyneet toimintaa, mutta sietivät sitä.

Koronaeristysten alkaessa Open Library päätti avata tulvaportit ja antoi ihmisten ladata luettavaa sielunsa kyllyydestä. Kirjakustantajat älähtivät saman tien ja ovat nyt vieneet Internet Archiven oikeuteen.

”Toiminta ylittää rajusti rajat, joiden puitteissa kirjastot toimivat. Open Library loukkaa tekijänoikeuksia ja syyllistyy laajan mittakaavan digitaaliseen piratismiin”, ladellaan kustantajien haasteessa.

Asiantuntijoiden mukaan kustantajien argumentit vaikuttavat vahvoilta. IA on skannannut yli miljoona tekijänoikeuksien suojaamaa kirjaa. USA:n tekijänoikeuslain mukaan yhdestä loukkauksesta voidaan langettaa maksettavaksi jopa 150 000 dollarin korvaukset. Näin ollen IA:n maksettavaksi voisi ainakin teoriassa tulla miljardien dollareiden lasku, josta organisaatio ei takuulla selviä.

Ars Technica arvelee, että halutessaan kirjankustantajat voisivat pakottaa Internet Archiven lopettamaan, mikä olisi valtava menetys. Eri asia on, ovatko kustantajat halukkaita menemään noin pitkälle vai riittääkö niille vaatimattomampi kuritus.