Tekijänoikeustrolliksi nimetty yritys Prenda Law on lähettänyt vuodesta 2010 lähtien tekijänoikeusrikkomuksista korvausvaatimuksia ja uhkaillut oikeudella niitä, jotka eivät maksa, Ars Technica uutisoi.

Prenda ei ole ainoa yritys, joka tekee tällaista. Se meni kuitenkin muita pidemmälle ja latasi itse verkkoon videoita, joiden lataamisesta se syytti netinkäyttäjiä. Yhtiö vaati muutaman tuhannen dollarin maksuja, tai muuten uhkasi raastupa.

Tuomion saanut Paul Hansmeier toimi yhtiökumppaninsa John Steelen kanssa. Miehet tienasivat Prenda Law -yrityksen toiminnan kautta arviolta yli 6 miljoonaa dollaria tekijänoikeuskorvauksilla vuosina 2010–2013.

Jotkut eivät tietenkään maksaneet, ja sitten mentiin oikeuteen. Oikeudenkäynneissä tuomarit alkoivat nähdä Prendan taktiikoiden läpi. Yksi oikeuskäsittely loppui siihen, kun mikään taho ei tuntunut osaavan selittää selkeästi, mikä taho tapauksen valittaja eli SunJust pictures oikeasti oli. Tuomari katsoi, että Prenda yritti huijata tuomioistuinta.

Eri oikeudenkäynneissä tuomarit perehtyivät lakitoimiston toimintaan ja huijausyrityksistä alkoi tulla esille lisää todistusaineistoa. Paljastui, että Prenda Law -kaksikko oli muun muassa keksinyt henkilön, joka oli nimitetty Prenda Law’n videobisnekseen liittyneiden peiteyritysten asioita hoitamaan.

Kun kaksikko sitten itse tuli haastetuksi oikeuteen, Hansmeier taisteli aluksi vastaan ja tuhosi todistusaineistoa. Steele myönsi syyllisyytensä ja sai kevyemmän tuomion. Hansmeierkin hyväksyi viime elokuussa tunnustuksen avulla saatavan sopimuksen kevyemmästä rangaistuksesta. Hänet määrättiin maksamaan uhreille 1,5 miljoonaa dollaria korvauksia pitkän vankeustuomion lisäksi.