Pitkän päivätyön Applen johdossa tehnyt ja sen jälkeen Be-yhtiössä kulttimainetta kerännyt Jean-Louis Gassée on spekuloinut blogissaan pc-valmistajien tulevaisuutta. Gassée ei näe alalla kuin yhden vaihtoehdon: seurata Applea.

Microsoftin tarjoama käyttöjärjestelmä ja Intelin valmistamat suorittimet ovat pitkään olleet pc-alan kiistämätön kulmakivi. Viime aikoina suoritinvalmistaja AMD on lopulta onnistunut yrityksissään päihittää vanha kilpakumppaninsa. Sen suorittimet perustuvat kuitenkin samaan ikivanhaan x86-tekniikkaan.

Todellista suoritinvallankumousta pc-puolella on puuhattu jo pitkään, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet laihoja. Microsoft esitteli arm-pohjaista Surface-kannettavaa jo 2012, mutta tuote ei juurikaan kiinnostanut ostavaa yleisöä. Kovin suurta hittiä ei tullut myöskään vuoden 2019 arm-tekniikkaa käyttävästä Surface Pro X -mallista.

Applen arm-pohjaiset iPad Pro -laitteet ovat kuitenkin keränneet kehuja ja osoittaneet, että arm-suorittimet voivat olla paitsi vähävirtaisia, myös tehokkaita. Yhtiö esitteli tuoreessa kehittäjätapahtumassaan A12Z-suorittimella varustettua kehittäjälaitetta, jolla esimerkiksi perinteinen Microsoft Office pyöri vaivatta.

Gassée ennustaakin, että Applen muutoksen myötä myös Microsoft hyppää toden teolla arm-kelkkaan ja vääntää Windowsin toimimaan alustalla huomattavasti nykyistä paremmin. Seuraavaksi samaan junaan hyppäävät myös eri pc-valmistajat, sillä x86-pohjainen tekniikka vaikuttaa lopulta tulleensa tiensä päähän.

Muutos ei tapahdu kuitenkaan hetkessä. Etenkin yritysmaailmassa vallankumous aiheuttanee vastustusta. Edelläkävijät ja bring-your-own-device -periaate kuitenkin ajavat arm-koneet myös yrityksiin - vaikka väkisin.

Entä mitä mahdollisuuksia sirujätti Intelille jää? Yhtiö kehitteli omia mobiililaitteisiin tarkoitettuja arm-suorittimiaan, mutta luopui kehitystyöstä 2006, jolloin arm-tuotteiden kehittely kaupattiin Marvellille. Nyt lakki on otettava nöyrästi käteen ja palattava arm-tekniikan valmistajaksi, Gassée uskoo. Kilpailu alalla on myös huomattavasti x86-maailmaa tiukempaa, sillä vastassa on Qualcommin ja Nvidian kaltaisia yrityksiä. Eittämättä myös AMD aikoo tunkea lusikkansa arm-soppaan.

Gasséen ennusteet voivat hyvinkin toteutua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että miehen uralla on nähty useita harhaan osuneita valintoja. Saatuaan heikkojen vuosien jälkeen potkut Applelta Gassée perusti Be-yhtiön, jonka tuotteet eivät kelvanneet oikein kenellekään. Lopulta hän päätyi vastaamaan PalmOS-käyttöjärjestelmästä – kun aika oli jo täysin ajanut mobiilialan pioneerin ohitse.