Elokuun alussa tekoäly voitti ihmispelaajat Dota 2 -ottelussa. Keinomielten joukkue OpenAI Five nujersi ihmiset alleen kahdesti peräkkäin.

Saavutus on merkittävä, sillä esportsin ykkösnimiin kuuluva Dota 2 on taktiselta syvyydeltään ja liikkuvilta osiltaan nautinnollisen monimutkainen. Vastustajatkin olivat Dota 2:n parhaimmistoa, eli ihan vähällä ei tekoälyjä päästetty.

Motherboardin mukaan tekoälyillä oli kuitenkin niin vahvat apurattaat, että sitä voidaan jo kutsua epäreiluksi eduksi.

Dota 2:ssa on yli sata pelattavaa hahmoa. Koska sankarit toimivat tehokkaasti toisia hahmoja vastaan ja heikosti toisia, ja sankareista kootaan viiden hengen ryhmiä, muuttujia on yhtäkkiä valtava määrä.

Tekoälyä vastaan hahmojen määrä oli kuitenkin rajattu kahdeksaantoista. Tämä pudotti muuttujien määrää merkittävästi, eli tekoälyjen tarvitsi varautua vain murto-osaan niistä skenarioista, joita ihmisten välisissä otteluissa on osattava.

Tekoäly myös pelasi lukemalla pelin tapahtumia suoraan Dota 2:n ohjelmointirajapinnasta. Tämän avulla OpenAI Five ohitti paitsi verkkoviiveet, myös jätti simuloimatta, miten ihmisten on tulkittava näytöllä näkyvät tapahtumat. Toisin sanoen, tekoäly ja ihmispelaajat eivät toimineet samalta lähtöviivalta.

Kaiken kukkuraksi ohjelmointirajapintaa käyttämällä OpenAI Five kykeni pelaamaan isommalla informaatiolla. Se paitsi tiesi jatkuvasti kaikkien hahmojen sijainnit, hyökkäystehon sekä heikkoudet, se osasi myös telesiirtää koko joukkueensa silmänräpäyksessä ihmispelaajan heikoimpaan kohtaan.

Vastaavasta tempusta ihmisjoukkueita on diskattu.

Näistä varsin vahvoista apurattaista huolimatta ihmiset voittivat OpenAI Fiven yhdessä pelissä kolmesta.

Dota 2 -veteraani Austin Walsh uskookin, että tekoäly voitti koska se pelasi tavalla, johon ihmiset eivät olleet tottuneet. Jahka ihmiset oppivat tekoälyn metkut ja luovat sille vastastrategiat, keinomielen konstit eivät enää pure.

”Jahka löydät keinon lyödä tekoälyn, se ei osaa muuttaa käytöstään. Juuri tämä on ihmisen etu”, Walsh kiteyttää.