Kiinalaisten käyttämästä Weibo-palvelusta itsemurhaan viittaavia viestejä poimii Tree Hole Rescue -ryhmä. Sen perustaja Huang Zhisheng työskentelee Amsterdamissa yliopistolla tekoälytutkijana.

Zhisenghin mukaan projekti on onnistunut pelastamaan 1,5 vuoden aikana jo lähes 700 ihmistä. Pelastettujen listaan lisätään viikottain kymmenen uutta nimeä, Zhisheng kertoo BBC:lle.

Tree Hole Rescuen pelastusoperaatiot alkavat, kun java-pohjainen ohjelma löytää hälyttäviä viestejä Weibo-palvelusta. Ohjelma antaa viestille uhkapisteitä yhdestä kymmeneen. Mikäli ohjelma arvioi viestin yhdeksän pisteen arvoiseksi, on itsemurhayritys hyvin todennäköinen jo pian. Kymmenen pisteen viestit tarkoittavat, että yritys on jo todennäköisesti käynnissä.

Tieto itsemurhan vaarasta välitetään vapaaehtoisille, jotka yrittävät puuttua asiaan. Korkeimman riskin tapauksissa vapaaehtoiset ottavat välittömästi yhteyttä poliisiin tai uhkauksen esittäneen henkilön lähipiiriin. Alle kuuden pisteen viesteihin ei yleensä puututa lainkaan.

Weibo rajoittaa kuitenkin ryhmän toimintaa sillä palvelusta voi ohjelmallisesti kerätä vain 3000 viestiä päivässä. Joka päivä pelastavaan haaviin kuitenkin tarttuu vähintään yksi tai kaksi vakavaa tapausta.

Vapaaehtoiset jatkavat myös monesti työtä varsinaisen pelastusoperaation jälkeen. Osalle apua on jo ihmisestä, joka vastaa viesteihin. Toisille on vapaaehtoisten kautta esimerkiksi löytynyt työpaikka, joka on kääntänyt elämän suunnan.