Virtuaalisen metalliyhtyeen biisi on pauhannut Youtube-striimissä yhtä soittoa jo kuukauden päivät – eikä loppua näy.

Projektin takana on SampleRNN -algoritmi, jolle on syötetty lähdemateriaaliksi kanadalaisen Archspiren musiikkia. Projektin takana olevat CJ Carr ja Zack Zukowski kertovat kokeilleensa tutkimuksessaan myös monien muiden musiikkilaatujen luomista, mutta muissa genreissä suurin osa tekoälyn tuotoksista on jouduttu hylkäämään kuuntelukelvottomana. Teknisestä death metallista tekoäly sai kuitenkin kiinni sen verran hyvin, että kaikki syntyvä materiaali on uskottavaa soitantaa – mikäli genrestä siis pitää.

Vaan miltä tekninen (sanan varsinaisessa merkityksessä) death metalli kuulostaa alan todellisen asiantuntijan korviin? Tivi-lehti kysyi mielipidettä Imperiumin ja Raudan äärimetalliin erikoistuneelta musiikkikriitikolta Jerry Kuruselta.

Koko kappaletta Kurunen ei ehtinyt muilta metallikiireiltään kuunnella, mutta tuokion perusteella uskalsi antaa Relentless Doppelgangerille tuomionsa:

"Tekniseen ja brutaaliin death metaliin perustuva algoritmi voi äkkiseltään kuulostaa miltä tahansa lajityyppinsä edustajalta, mutta tarkemmalla kuuntelulla lähdemateriaali eli Archspiren musiikki kuuluu läpi.”

Kovin inhimillistä matikkametalli ei vielä tällä hetkellä Kurusen korviin ole.

”Algoritmipohjaisuus myös paljastaa koneellisesti generoidun musiikin ongelman: siitä puuttuvat tyystin alkuperäisbiisien rakenteet, tietynlainen toisto, laulusovitukset tai sovitukset noin ylipäätään. Tämän takia musiikilta myös puuttuu viehätys ja samaistuttavuus."

Lähde: Tivi