Münchenin Oktoberfest on maailman suurin olutfestivaali, joten se oli luonteva paikka harjoittaa tekoälyn kykyä erotella eri tuotteita toisistaan.

Zdnet kertoo, että tutkijat katselivat olutfestivaalikävijöiden meininkiä yhden kassan yläpuolelle kiinnitettyjen kameroiden avulla. Sieltä käsin he napsivat ihmisten ostoksista runsaasti kuvia 11 päivän aikana.

Kaikkiaan kuvia kertyi 600 gigatavua, mutta datan analysointia eli tekoälyn kouluttamista varten niistä otettiin lopulta vain 1100 kuvan otos.

Datasetin perusteella ihmiset ostivat yhdellä ostosreissulla useamman tuotteen kerralla. Kun tiskiltä tilattiin olutta, sitä hankittiin keskimäärin 1,4 tuoppia. Ruokapuolella hankittiin keskimäärin 1,3 annosta currymakkaraa tai 1,2 burgeria.

Terävätkin juomat upposivat festivaalikansaan: Jägermeisteria ostettiin kerralla 3,5 annosta ja päärynäsnapsia 2,4 annosta. Vesikin onneksi maittoi keskimäärin 1,4 lasillisen verran.

Tutkijat totesivat, että tekoäly voisi käydä lopun datan läpi itsekseen, mutta tällä keinolla saaduissa tuloksissa on kuitenkin toistaiseksi vielä turhan suuri virhemarginaali automatisoituja kassoja silmällä pitäen.

Parantaakseen tarkkuutta tutkijat tarvitsevat lisää kuvia yöaikaan tehdyistä ostoksista, sillä kun tarkkuus saadaan hyväksi vähäisemmässä valossa, se tulee olemaan erinomainen paremmassa valaistuksessa.

”Päästäksemme lähemmäs maalia on meidän tehtävä lisää tutkimusta”, tutkijat sanovat.

Tutkijoiden julkaisema datasetti löytyy täältä.