GPT-2 -nimisen algoritmin kerrottiin kehittävän lyhyestä alusta niin uskottavaa tekstiä, että sitä pidettiin liian vaarallisena nykyisessä valeuutisten vaivaamassa maailmassa.

Kauan salaisuus ei kuitenkaan pysynyt piilossa, helpoimmillaan tekoälyä pääsee kokeilemaan verkossa, jossa sille voi syöttää täydennettäväksi lähes mitä tahansa englanninkielistä tekstiä. Suomenkielinenkin teksti kyllä täydentyy – paikoin uskottavin, paikoin hyvin erikoisin tuloksin.

Aiemmin on kokeiltu myös tekoälyn huumorintajua, joka tuntuu painottuvan melkoisen synkkään päähän.

Nyt tekniikan on valjastanut käyttöön Northwestern-yliopiston opiskelija Nathan Whitmore, Digital Trends kertoo. GPT Adventure -peli kumartaa tekstiseikkailuiden historialle ja on ammentanut lähdemateriaalikseen 1970-luvun Zork- ja Colossal Cave -pelejä. Lopputuloksena on peli, joka generoi itseään jatkuvasti uudelleen. Ensimmäisellä pelikerralla pelihahmoaan voi käskeä katsomaan itään, ja ruudulle tulee tarkka kuvaus hahmon näkymistä. Seuraavalla pelikerralla silmien edessä avautuu kuitenkin jotakin aivan muuta.

Aivan puhtaasti tekoälyn varaan peliä ei voinut rakentaa. Se saattaisi esimerkiksi välillä unohtaa, missä kohtaa pelimaailmaa pelaaja seikkailee. Niinpä tukena on jonkin verran myös Whitmoren tekemää pelikoodia, jolla korjataan yleisimmät tekoälyn tekemät virheet ja parannetaan pelattavuutta.

Tämänhetkisessä versiossa ei ole grafiikkaa laisinkaan – mutta aiemmassa demoversiossa oli. Whitmore hyödynsi tekoälyä, joka loi tekstin pohjalta maisemakuvia. Tuloksia pelintekijä kuvailee ”oudoiksi”.

Pelintekijä ylistää tekniikan mahdollisuuksia. Tällä hetkellä peli on perinteinen luolaseikkailu, mutta periaatteessa tismalleen saman pelin voi siirtää vaikkapa avaruusalukseen – kuten Whitmore onkin kokeeksi tehnyt. Avaruusaluksessa voi myös antaa samat komennot kuin luolassa, ja kone yrittää keksiä, mitä lampaalla ratsastamisesta avaruudessa voisi seurata. Ihmisvoimin tehdyssä tekstipelissä ei voitaisi koskaan ottaa huomioon kaikkia mahdollisia komentoja, tekoäly pystyy puolestaan aina vastaamaan edes jotenkin fiksulta vaikuttavalla tavalla.

Ollaanko lopulta otettu askel, jossa koneen voidaan sanoa todellakin luovan jotakin uutta? Whitmore pitää luomustaan luovana tiettyyn rajaan asti, ja vertaa sitä Apples to Apples -korttipeliin, jossa pitää yhdistellä verbejä ja substantiiveja. Tekoäly kyllä osaa järjestellä sanoja ja lauseita uudelleen viisaalta kuulostavalla tavalla. Aitoa, kekseliästä juonta se ei kuitenkaan osaa kirjoittaa.

Kenties tulevaisuudessa asia on kuitenkin toisin. Mikäli vertaa nykyisiä huippuluokan pelejä 1980-luvun tekstiseikkailuihin, on kehitys ollut valtaisaa. Samanlainen kehitys tekoälypelikehityksessä saattaa jossain vaiheessa johtaa uniikkeihin ja upeisiin pelikokemuksiin. Esimerkiksi pelikehitystyökaluistaan tunnetulla Unityllä on meneillään lukuisia eri projekteja, joissa hyödynnetään tekoälyä pelien luomisessa.

Peliä pääsee kokeilemaan kuka tahansa, mutta aivan suoraan selaimessa se ei pyöri. Whitmoren ohjeilla peli kuitenkin pyörähtää käyntiin muutamassa minuutissa.