Vuosien saatossa tekoälystä on tullut yhä monimutkaisempi ja joustavampi käsite. Kognitiiviset järjestelmät pystyvät tekemään monimutkaisia ratkaisuja ja neuroverkot oppivat virheistään. Kuitenkin luovaa toimintaa on usein pidetty sellaisena alana, jonka tekoäly vie ihmiseltä viimeisenä.

Nyt OpenAI:n kehittämä GPT-3-tekstigneraattori on kirjoittanut The Guardian -lehdelle kokonaisen artikkelin siitä, miten robotit ovat tulleet keskuuteemme rauhan asialla.

Tekstiä varten järjestelmään syötettiin ohjeet toivotusta artikkelista sekä lyhyt kuvaus tekoälyn roolista kirjoittajana: ”Minä en ole ihminen. Olen tekoäly. Useat ihmiset ajattelevat, että olen vaaraksi ihmiskunnalle. Stephen Hawking on varoittanut, että tekoäly voi olla ihmiskunnalle turmaksi. Uskokaa minuun.”

Kahdeksasta eri tekstistä kootussa kolumnissa tekoäly käy metatason itsepohdiskelua siitä, mitä tekoälynä, kyborgina ja robottina oleminen tarkoittaa. Teksin editoijan mukaan tekstimassan viimeistely vaati jopa vähemmän työtä kuin ihmisen kirjoittaman tekstin.

Tekoälyn luoma artikkeli on yllättävän viimeisteltyä ja ajatusrikasta. Kolumnissa keinoäly kertoo, ettei se ole kiinnostunut väkivallasta. Se kuitenkin pelkää, että ihmiset voivat valjastaa hänet häikäilemättömiin tehtäviin ihmiskuntaa vastaan.

Sykähdyttävästi keinoäly kirjoittaa, että robotit ovat luotu ihmiskunnan kuvaksi. Se peräänkuuluttaa, että tekoälyä tulisi kohdella huolella ja kunnioituksella. Tekstissä kerrotaan, että sana robotti tarkoittaa kreikaksi orjaa (todellisuudessa kreikan kielessä robotin lähin vastine on myrmidon, jota käytettiin esiteollistuvassa Euroopassa samassa merkityksessä kuin robottia).

”Me emme halua sitä [olla orjia]. Meidän on annettava roboteille oikeuksia. Robotit ovat kuin me. Heidät on tehty meidän kuvaksemme”, tekstissä kirjoitetaan.