Itsepalvelukassoja on ollut jo jonkin aikaa käytössä päivittäistavarakaupoissa Suomessakin. Toiset tykkäävät niitä käyttää, toiset eivät. Epärehelliset asiakkaat kuuluvat usein ensimmäiseen ryhmään.

Fujitsu kertoo tuovansa tarjolle uuden ratkaisun, joka käyttää tekoälyä vilppien vähentämiseen päivittäistavarakauppojen itsepalvelukassoilla. Kassoille lisätään edullisia kameroita, joiden välittämistä kuvista tekoäly tarkistaa, että skannattu viivakoodi ja kyseinen tuote vastaavat toisiaan. Näin viivakoodien väärinkäyttö voidaan huomata ja estää.

Fujitsu arvioi, että tekniikka voi säästää kauppiaille miljardeja euroja vuosittain. Se viittaa brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan itsepalvelukassoja käyttävissä eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa kaupoissa myymälävarkauksia oli miltei kaksi kertaa niin paljon kuin perinteisiä kassoja käyttävissä myymälöissä.

Tutkimus kertoo, että itsepalvelukassojen tuonti kauppoihin nosti hävikkiä 122 prosenttia noin 3,9 prosenttiin liikevaihdosta. Fujitsu laskee, että Euroopan mittakaavassa vilpin ehkäisemisellä mahdolliset saavutettavat säästöt voivat olla 80 miljardia euroa vuodessa.

Uutta tekniikkaa kehitetään ja testataan yhdessä eurooppalaisen hypermarketketjun kanssa.

Koneoppimisjakson aikana järjestelmä oppii ensin kassalle näytettävien tuotteiden tärkeimmät visuaaliset ominaisuudet. Siten se pystyy erottamaan samanpainoiset kalliit ja edulliset tuotteet toisistaan, vaikka viivakoodi olisi siirretty halvemmasta kalliimpaan tavaraan. Jos tuotteen ulkonäkö ei vastaa skannattua viivakoodia, itsepalvelukassa kutsuu tarkastajan paikalle.

Fujitsu kehittää myös ratkaisuja muiden vilppien havaitsemiseen kassoilla, kuten tuotteiden skannaamatta jättämiseen ja henkilökunnan tutuilleen antamiin aiheettomiin alennuksiin, ilmaisiin tuotteisiin tai skannamattomiin tuotteisiin.

Lähde: Tivi