Tekoälyn menestys simulaatiotaivailla on rohkaissut Yhdysvaltain hallintoa ottamaan askelen eteenpäin.

Keskiviikkona maan puolustusministeri Mark Esper ilmoitti, että vuonna 2024 tietokone ihmistä vastaan -ilmataistelua aiotaan kokeilla tosielämässä. Esperin mukaan kyseessä on ”...tosielämän kilpailu, johon osallistuvat taktiset lentokoneet.”

Asiasta kertoo C4ISRNET.

Elokuussa yhdysvaltalaisen Heron Systemsin tekoäly voitti simuloidussa kaksintaistelussa tosielämän hävittäjälentäjän viidessä taistelussa viidestä. Tekoälyn vahvuuksia olivat sen aggressiivisuus sekä tulivoiman tarkkuus.

Toisaalta tekoäly teki kummallisia virheitä: se saattoi kääntyä pois vastustajastaan suuntaan, johon luuli ihmispilotin kääntyvän. Testin järjestäneiden viranomaisten mukaan tekoälyllä oli myös apunaan dataa, jota oikeassa taistelussa ei välttämättä olisi saatavilla.

Defensenewsin haastattelema Pentagonin tutkimusjohtaja Mark Lewis totesi, että tulevaisuudessa tekoälyn rooli on enemmänkin tukea lentäjiä kuin korvata heidät.

”AI pärjäsi taistelussa hyvin siksi, että se oli vähemmän huolissaan omasta selviämisestään kuin lentäjät... Luulen, että oikea vastaus on tekoälyn ja lentäjien yhteistyö, jossa molemmista saadaan paras mahdollinen suorituskyky.”

Tekoälyturnauksen finaali näkyy alla videolla. Ensimmäinen välierä Lockheed Martinin ja PhysicsAI:n tekoälyjen välillä alkaa noin kohdasta 00:04:10, toinen välierä Auroran ja Heron Systemisin välillä kohdasta 1:42:35, finaali kohdasta 2:40:55 sekä ihmispilotin ja tekoälyn kohtaaminen kohdasta 4:39:50.