Ääniapureiden kuten Alexan, Google Homen ja Sirin kerätessä suosiota yksityisyyden puolustajat ovat huolissaan laitteiden jatkuvasta kuuntelemisesta. Uusien tutkimusten tulosten mukaan uhka saattaa olla suurempi kuin on luultukaan.

Tutkimustulokset näyttävät kuinka usein tv-sarjojen ja muiden lähteiden äänet aktivoivat laitteen tarkoituksetta. Laitteet saattavat aktivoiduttuaan lähettää äänet eteenpäin valmistajille, kertoo Ars Technica. Yhteensä tutkijat löysivät yli 1000 eri lausahdusta, jotka aktivoivat ääniapurit.

”Laitteet on suunniteltu siten, että ne eivät kuuntele liian tiukasti sanoja, koska niiden pitää ymmärtää ihmisiä”, kertoo tutkija Dorothea Kolossa, ”Tämän takia laitteet aktivoituvat ennemmin useammin kuin liian harvoin”.

Alexan aktivoivat esimerkiksi sanat ”unacceptable”, ”election” ja ”a letter”. Google Homen saa päälle sanomalla ”ok, cool” ja ”okay, who is reading”. Siri kuulee sanat ”a city” ja ”hey jerry”. Microsoft Cortana tottelee ”Montanaa”.

Aktivoituessaan laite tunnistaa sanan paikallisilla algoritmeilla väärin määritetyksi herätyssanaksi. Sen jälkeen laite lähettää tallentamansa äänen palvelimille, jotka myös luulevat käyttäjän aktivoineen laitteen tarkoituksellaan. Joissain tapauksissa sanat huijaavat pelkkää laitetta eivätkä pilvessä olevaa algoritmia.

Tutkijoiden mukaan laitteet tallentavat aktivoituessaan osan puheesta ja lähettävät sen valmistajalle. Yhtiön työntekijät saattavat kuunnella äänitiedostoja parantaakseen puheentunnistusta. Tuloksena yksityisten keskusteluiden osat saattavat päätyä yhtiöiden rekisteriin.