Tivi

viime perjantaina erittäin kiivaasti leviävästä huijausviestistä, jolla yritetään saada vastaanottajaa lataamaan haittaohjelma Android-puhelimelle. Haittaohjelma on naamioitu muistuttamaan DHL:n sovellusta, ja se yritetään saada lataamaan apk-paketin muodossa sovelluskaupan ulkopuolelta.

Jos haittaohjelman lataa puhelimelleen, alkaa se varastaa tietoja ja urkkia käyttäjää. Haittaohjelma voi esimerkiksi kaapata salasanoja, jotka päätyvät rikollisille. Lisäksi tartunnan saanutta puhelimia käytetään huijausviestien levittämiseen, jolloin ne tulevat suomalaisista numeroista.

Nyt Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uusista huijausviesteistä, jotka liittyvät todennäköisesti samaan haittaohjelmaan.

”Kotimaisista numeroista lähtee nyt tekstiviestitse linkkejä, jotka voivat liittyä liikkeellä olevaan Android-haittaohjelmaan”, Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa Twitter-tilillään.

Huijausviestejä on naamioitu muun muassa arpajaisilmoituksiksi. Viesteissä ilmoitetaan arpajaisvoitosta esimerkiksi Telian nimissä.

Viestissä oleva linkki johtaa huijaussivustolle, jossa luvataan voittona Playstation 5 -pelikonsoleita, Sonos One -kaiuttimia, Dyson V11 -imureita sekä Adidaksen kenkiä. Todellisuudessa sivustolla yritetään kalastella käyttäjien tietoja ja mahdollisesti jakaa haittaohjelmaa.

”Sivut ovat huijausta, eikä niille tule syöttää omia tietoja”, Kyberturvallisuuskeskus neuvoo.

Rikolliset ovat olleet erittäin aktiivisia keväällä ja alkukesästä. Näiden huijausten lisäksi liikkeellä on myös sähköpostitse lähetettäviä pornokiristysviestejä sekä tietojenkalasteluviestejä, joissa kohteena ovat tietovuotojen uhrit.