Vahvan tietoturvan varaan kehitetty viestisovellus Telegram kätkee sisäänsä ominaisuuden, jonka ansiosta sitä voi halutessaan käyttää myös ilmaisena pilvipalveluna esimerkiksi tiedostojen varmuuskopiointia varten.

Telegramilla on ohjelmointirajapinta eli api, jonka avulla kehittäjät voivat hyödyntää pilvitallennustilaa, uutisoi Lifehacker. Apia on hyödyntänyt TeleDrive-sovelluksen kehittäjätiimi, joka on kehittänyt ominaisuudesta helppokäyttöisen palvelun.

TeleDriveen kirjaudutaan Telegram-tunnuksilla. Pilvipalvelun käyttäminen on ilmaista eikä kokonaistallennustilaa tai tiedostojen määrää ole rajattu mitenkään.

Ilmaisversiossa on kuitenkin kaksi mainittavaa rajoitusta suurien tiedostojen siirtämiselle. Dataa voi siirtää enintään 1,5 gigatavua päivässä ja yksittäisen tiedoston maksimikoko on 2 gigatavua. Kovin suurten tiedostojen varmuuskopiointiin TeleDriven ilmaisversio ei siis sovellu. Rajoitteista pääsee eroon maksamalla 10 dollarin kuukausimaksun.

Palvelun tietoturva on samalla tasolla Telegramin viestisovelluksen kanssa, sillä tiedostot tallennetaan samaan paikkaan Telegram-viestien kanssa. TeleDriveen tallennetut tiedostot löytyvät myös Telegram-sovelluksen Tallennetut viestit -osiosta.

Ilmaisiin palveluihin liittyy toki aina epäily siitä, onko niissä jokin koira haudattuna. TeleDriven tapauksessa käyttäjän ei välttämättä tarvitse huolestua tietoturvastaan, mutta palvelun jatkuvuus voi osoittautua vaikeaksi pitkällä tähtäimellä. Pienellä käyttäjämäärällä ilmainen palvelu voi pyöriä, mutta käyttäjämäärän noustessa kasvavat väistämättä myös palvelin- ja kehityskustannukset.

Ensisijaiseksi varmuuskopiointivälineeksi TeleDrivea ei voikaan suositella, sillä sen pitkän aikavälin tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta.

Toistaiseksi palvelua rahoitetaan lahjoituksilla. TeleDrive on kertonut suunnittelevansa mainosten lisäämistä palvelun verkkosivuille tulojen saamiseksi. Käyttäjien oma hallintapaneeli luvataan kuitenkin pitää puhtaana.

Lisäksi Telegram voi vapaasti päättää, kuinka kauan se antaa vapaaehtoisvoimin kasatun pilvipalvelun käyttää omia palvelimiaan. Halutessaan yritys voi yksinkertaisesti lakkauttaa rajapinnan, mikä tarkoittaisi myös TeleDriven loppua. Sitä odotellessa TeleDrive tarjoaa joka tapauksessa näppärän ilmaisen vaihtoehdon pienikokoisten tiedostojen varmuuskopiointiin tietoturvallisesti.