Telegram-pikaviestimen luoja Pavel Durov kirjoittaa Telegram-blogissaan kärkkään mielipiteen Facebookin omistamasta WhatsAppista. Hänen mukaansa sovelluksen käyttö on vaarallista.

”WhatsApp käyttää markkinoinnissaan "päästä päähän -salausta" eräänä maagisena loitsuna, jonka on tarkoitus tehdä kaikki viestintä automaattisesti turvalliseksi”, Durov kirjoittaa.

”Tämä tekniikka ei ole mikään ihmelääke, joka voisi taata täydellisen yksityisyyden.”

Durovin mukaan pikaviestimille ominaiset piirteet voivat tehdä päästä päähän salauksen täysin hyödyttömäksi.

Ensinnäkin monet käyttäjät varmuuskopioivat viestinsä esimerkiksi iCloudiin tietämättä, että viestien varmuuskopioita ei ole salattu, Durov kirjoittaa.

Toiseksi lainvalvojat pakottavat Durovin mukaan kehittäjiä jättämään sovelluksiinsa salaa haavoittuvuuksia, jotka toimivat takaovina.

”Myös minulle on ehdotettu tällaista. Olen kieltäytynyt yhteistyöstä ja sen seurauksena Telegram on kielletty kyseisissä maissa.”

Durovin mukaan WhatsAppista on löydetty seitsemän takaovena toimivaa haavoittuvuutta viimeisen vuoden aikana. Hänen mukaansa yksi niistä mahdollisti Amazon-pomo Jeff Bezosin puhelimen hakkeroinnin. Bezosin puhelin hakkeroitiin sen jälkeen, kun hän sai WhatsApp-viestin Saudi-Arabian kruununprinssiltä.

Kolmanneksi Durov mainitsee puutteet salauksen toteutuksessa. ”Miten kukaan voi olla varma, mitä salausta WhatsApp todellisuudessa käyttää? WhatsAppin lähdekoodi on piilotettu, ja sovellusten binaarit ovat hämärtyneet, mikä tekee niistä vaikeita analysoida.”

Toisin on tietysti Durovin oman Telegram-sovelluksen laita. Se on toteutettu avoimella lähdekoodilla ja sen salaus on dokumentoitu vuodesta 2013 lähtien.