Niin sanotut tekijänoikeuskirjeet ovat yleistyneet viime vuosina. Muualla ”tekijänoikeustrollaukseksi” kutsuttu toiminta on hiipumaan päin, mutta Suomessa tilanne on eskaloitunut nopeasti.

Kymmenien tuhansien suomalaisten epäillään saaneen eri lakitoimistoilta niin kutsuttuja tekijänoikeuskirjeitä, joissa vaaditaan hyvityksiä väitetyistä laittomista latauksista.

Internetliittymien omistajien tiedot on haettu markkinaoikeudelta, joka on velvoittanut teleoperaattorit paljastamaan henkilötiedot ip-osoitteen takana. Tämän jälkeen liittymän omistajaa on lähestytty tekijänoikeuskirjeellä, jossa vaaditaan satoja euroja asian sopimiseksi oikeuden ulkopuolella.

Toistaiseksi vain kourallinen kirjeensaajista on vedetty markkinaoikeuteen. Se ei kuitenkaan ole vähentänyt lakitoimistojen intoa lähetellä hyvitysvaatimuksia. Pelkästään Telia on joutunut viime vuoden aikana luovuttamaan markkinaoikeuden päätöksellä jopa 37 000 liittymänomistajan tiedot Suomessa, TorrenFreak kirjoittaa.

Ruotsissa luku on vielä karumpi: 45 000 ip-osoitetietoa. Suurimman osan vaatimuksista on esittänyt tanskalainen lakitoimisto Njord Law, TorrentFreak huomauttaa. Suomessa kirjeitä lähettää Njord Law’n lisäksi myös muun muassa Hedman Partners, Adultia/Filmia sekä TOT Pentti Viljakainen. Teknisestä valvonnasta vastaa saksalainen Texcipio-yritys.

Tekijänoikeuskirjeiden tapauksessa ongelmallisena on pidetty sitä, että kirjeet lähetetään liittymän omistajalle. Kirjeiden lähettäjät eivät voi kuitenkaan olla varmoja siitä, että liittymän omistaja on todellinen tekijä. Tästä syystä lakitoimistojen tulee markkinaoikeudessa esittää toteen, että juuri liittymän omistaja on jakanut laittomasti sisältöä, johon tällä ei ole ollut lupaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän pohtimaan tekijänoikeuskirjeiden tulevaisuutta. Tarkoituksena on turvata molempia puolia edustavien oikeudet: tekijänoikeuksien haltijoiden oikeus hyvitykseen sekä kuluttajien oikeus yksityisyyteen.