Niin sanotut piraattikirjeet ovat Suomessakin tuttu ilmiö: asianajotoimisto tai joku muu tekijänoikeuksien omistajien nimissä toimiva taho lähettää kirjeitä, joissa vastaanottajaa syytetään piratismista. Häneltä halutaan saneltu hyvityssumma tai vaihtoehtoisesti uhataan viedä asia oikeuteen.

Toiminta perustuu jonkinlaiseen vertaisverkkoliikenteen seurantaan, jonka perusteella yritetään saada operaattoreilta epäiltyjen asiakastietoja kirjeiden lähettämistä varten. Suomessakin tämä on käynyt joillekin ihmisille todella kalliiksi oikeudenkäynnin kautta.

Kirjeiden lähettäjiä nimitetään usein tekijänoikeustrolleiksi, koska etenkin suuressa maailmassa on tullut esiin tapauksia, joissa on kyse hyvinkin härskistä kalastelusta: ammutaan parveen haulikolla ja toivotaan, että vastaanottajat pelästyvät maksamaan eivätkä lähde puolustautumaan oikeudessa.

Torrentfreak kirjoittaa, että Ruotsissa Telia on luovuttanut asiakastietoja piraattikirjeiden lähettäjille enemmän kuin mikään muu operaattori. Telia on toki suuri tekijä, jolla on paljon asiakkaita. Sitä syytetään kuitenkin myös tilaajatietojen luovuttamisesta tapauksissa, joissa oikeus on kieltänyt sen.

Asian toi esiin artikkelissaan Dagens Nyheter (maksumuuri). Käytäntönä on, että piraatinjahtaaja – tässä tapauksessa asianajotoimisto Next Advokater – pyytää oikeutta määräämään operaattoria luovuttamaan asiakastiedot. Oikeus ei ollut hyväksynyt pyyntöä kaikkien asiakkaiden osalta, mutta Telia luovutti kuitenkin näiden tiedot.

Kyse oli 55 asiakkaan tiedoista. Telia selittää, että se on tehnyt virheen ja vakuuttaa selvittävänsä, miten vastaavat estetään jatkossa. Operaattori sanoo myös esittäneensä henkilökohtaiset pahoittelut asiakkaille, joiden oikeuksia tuli loukanneeksi.

Pelkkä anteeksipyyntö ei kenties vielä riitä, vaan operaattorille voi koitua seurauksia toiminnastaan.

Next Advokater ei ole suostunut kertomaan, onko se lähettänyt piraattikirjeitä ihmisille, joiden tiedot se sai väärin perustein – se ei siis myöskään kerro, onko kyseisiltä Telian asiakkailta onnistuttu lypsämään rahaa.