Apple oli pitkään tikun nokassa, kun paljastui, että yhtiö oli ohjelmapäivityksellä kuristanut vanhempien iPhonejen suorituskykyä. Motiiviksi epäiltiin sitä, että yhtiö toivoi vanhoihin hidasteleviin puhelimiin turhautuneiden asiakkaiden säntäävän sankoin joukoin kauppaan uusia iPhoneja ostamaan.

Apple selitti kuristuksen syyksi puhelinten iän myötä heikentyneet akut ja vakuutti toimineensa asiakkaiden eduksi. Kukin uskokoon selityksistä mieluisampaa.

Tesla on nyt ahtaalla hyvin samankaltaisesta tempusta. Pari vuotta sitten tehty ohjelmistopäivitys iski suoraan vanhempien autojen käytettävyyteen – ja valmistaja sanoo toimineensa suojellakseen akkuja ja pidentääkseen niiden elinikää.

Muun muassa Pcmag kirjoittaa, että Tesla on hävinnyt Norjassa oikeudessa kanteen, jonka takana oli 30 Teslan omistajaa. Oikeus määräsi autovalmistajan maksamaan kullekin noin 13 000 euroa vastaavan korvauksen.

Todella suolaiseksi yhteissumma nousee, jos vastaavanlaista korvausta ryhtyvät peräämään kaikki norjalaiset Teslan omistajat, joiden elämänlaatua ohjelmistopäivitys heikensi. Heitä on noin 10 000, joten yhteissummaksi tulisi 130 miljoonaa.

Ohjelmistopäivitys vaikutti vuosina 2013–2015 valmistettuihin Model S- and Model X -malleihin, joissa on 85kWh akku. Päivityksellä oli kahdenlaisia vaikutuksia. Ensinnäkin akkujen lataaminen hidastui, toisekseen niitä ei enää ladattu aivan täyteen kapasiteettiin asti. Jälkimmäinen johti siihen, että latauskertojen välillä ei pystynyt enää keräämään kilometrejä entiseen malliin. Ajomatkan kerrotaan supistuneen 20–50 kilometrillä.

Teslaa vastaan on nostettu samanlainen kanne ainakin Yhdysvalloissa, joten kaikkinensa ohjelmistopäivityksellä voi olla hyvinkin kohtalokkaat seuraukset.

Norjassa yhtiöllä on toukokuun loppuun aikaa valittaa päätöksestä.