Floridassa on bongattu liikenteen seassa Tesla Model Y, jonka katolle on asennettu laserkeilaus- eli lidar-tekniikkaa, jonka on valmistanut Luminar. Bongaus on aiheuttanut hämmennystä Tesla-faneissa, sillä yhtiön johtaja Elon Musk on toistuvasti soimannut lidareita värikkäin sanakääntein, kertoo The Verge.

Auto on rekisterikilpien perusteella tunnistettu Teslan omaksi testiautoksi.

Teslan kerrotaan solmineen yhteistyösopimuksen Luminarin kanssa testausta ja kehitystä varten. Epäselväksi kuitenkin jää, mihin tarkoitukseen lidarit auton katolle on asennettu, sillä kumpikaan yhtiö ei ole asiaa kommentoinut. Yksi mahdollisuus on, että lidareita käytetään täydentämään auton omaa Full Self-Driving -järjestelmää.

Monet itseajavia autoja kehittävät yhtiöt käyttävät lidareita luomaan 3d-mallinnuksia auton ympäristöstä. Musk on useampaan otteeseen kommentoinut lidar-tekniikkaa tuhoon tuomituksi, turhaksi ja kalliiksi, ja Tesla onkin pyrkinyt perustamaan autojensa itseajojärjestelmät kameranäön varaan.

Electrek on kuitenkin maininnut, että Tesla on testannut lidareita aiemminkin, ja niitä on käytetty tarkistamaan auton omien tunnistimien ja kameroiden toimintaa.

Viime kuukausina Musk on hieman pyörtänyt puheitaan. Taannoin Clubhouse-keskustelussa Musk myönsi soittaneensa suutaan lidareista, mutta kertoi hänen toisen yhtiönsä SpaceX:n kehittäneen omat laseranturinsa avittamaan Dragon-avaruuskapselin ohjaamista.