Kisa sähköautovalmistajien kesken käy kuumana, ja vaikka Teslaa ehkä pidetäänkin monella tavalla modernien autojen suunnannäyttäjänä, on perinteisemmilläkin autovalmistajilla edelleen sanansa sanottavana. Esimerkin tästä antoi Ford, jonka toimitusjohtaja Jim Farley antoi Twitterissä kuitin Tesla-pomo Elon Muskille.

Farley tviittasi: ”BlueCruise! Testasimme sitä oikeassa maailmassa, ettei meidän asiakkaidemme tarvitse.” Tviitti sai sekä ylistystä että kritiikkiä osakseen.

Tviitti vaikuttaa olevan suora kuitti Muskille. Viime lokakuussa tämä julkisti Teslan Full Self-Driving (FSD) -järjestelmään tulevien laajennusten tulevan beetatestiin osalle omistajista.

Elon Musk on mielellään hehkuttanut Teslan ”täysin itseajavaa” järjestelmää, mutta sen beetatestailu käyttäjillä on saanut viranomaiset kiinnostumaan. Vaikka fanit eittämättä ovatkin ominaisuudesta innoissaan, ei sen luvaton testaaminen yleisessä liikenteessä ymmärrettävästi ole viranomaisille mieluisa ajatus. Musk onkin joutunut sanojaan selittelemään. FSD:n täysi automaatio ei tee auton kuljettajaa toimettomaksi, vaan vastuu turvallisesta liikkumisesta ja ympäristön havainnoinnista on edelleen kuskilla.

Ford-pomon kuitista kertoneen CNBC:n mukaan BlueCruise-järjestelmä on tulossa lisävarusteeksi 2021-mallisiin Ford F-150- ja Mustang Mach-E-malleihin myöhemmin tänä vuonna. Ennen julkaisua sitä on testattu ja säädetty noin 800 000 kilometrin verran.

BlueCruise ei ole ominaisuuksiltaan yhtä laaja autopilotti kuin Teslan FSD, ja toisin kuin Teslan järjestelmää, sitä voi käyttää vain ennalta määrätyillä valtateillä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Fordin järjestelmä ei kuitenkaan edellytä kuskilta ratin kosketuksia, vaan sen sijaan järjestelmä tarkkailee kuljettajan huomiointikykyä auton sisälle asennetulla kamerajärjestelmällä.