Sähköautovalmistaja Teslalle on myönnetty Yhdysvalloissa patentti lasertoimisista tuulilasinpyyhkijöistä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan veden kuivaaminen, vaan likatahrojen polttaminen irti tuulilasin pinnasta.

Järjestelmään kuuluu itse lasersäteiden lisäksi tahrantunnistuskamerat ja -algoritmit sekä laserien ohjauskytkennät. Laserien on tarkoitus olla tehokkaita – ainakin 20 watin luokassa – mutta toimia erittäin lyhyinä pulsseina.

Patentin mukaan samaa periaatetta voitaisiin käyttää myös muiden lasipintojen, esimerkiksi aurinkopaneelien, puhdistukseen.

LUE MYÖS:

Vähemmän yllättävästi laserpyyhkijöiden ongelmana on laserien osuminen kuljettajan silmiin. Niinpä patentissa korostetaan, että säteet täytyy saada pysähtymään tuulilasiin. Patentin mukaan tämä tapahtuisi toisaalta tarkoitukseen soveltuvilla tuulilasin pinnoitteilla, toisaalta laserpulssin kestoa säätelemällä.

Pulssin kestoon perustuvan toimintamekanismin realistisuutta kirjoittaja ei osaa kovin hyvin arvioida. Teslan selityksen pätevyyteen kannattaa jättää kuitenkin lievä varaus, sillä ainakaan fysiikan peruskurssitietojen mukaan valopulssin kesto ei vaikuta siihen, miten syvälle valo uppoaa läpinäkyvässä aineessa, kuten lasissa.

Sikäli kuin kyse on likatahran höyrystämiseen kuluvasta valoenergiasta, pulssin kesto tietenkin vaikuttaa. On kuitenkin kysymys erikseen, millä perusteella Tesla osaisi mitata tahran ominaisuudet niin täydellisesti, että täsmälleen koko tahra palaa, mutta pieninkään osa laservalosta ei pääse auton sisään.

Sen sijaan valon aallonpituus sekä materiaalin ominaisuudet – myös pinnoitteet – ovat ilmiselvän realistisia kontrollimekanismeja.

Tesla jätti hakemuksen syksyllä 2019 eli kaksi vuotta sitten. Patentti myönnettiin viime viikolla, ja sen huomasi ensimmäisenä Electrek-lehti.

Electrek huomauttaa, että laserpyyhkijät eivät välttämättä koskaan päädy tuotantoon, sillä suuret yhtiöt patentoivat teknisiä ideoita usein varmuuden vuoksi.

Yleiskuva. Tällainen yleisluontoinen kaaviokuva löytyy Teslan patentista. Tesla / USPTO (Kuvakaappaus)