Berliinin liepeillä sijaitsevassa Brandenburgissa on huolestuttu Teslan uuden sähköautotehtaan vaikutuksista alueen vesitalouteen.

Teslan tehdas kuluttaa rakennusvaiheessa 30 prosenttia alueen vesivaroista, uutisoi tv-yhtiö ZDF:n Frontal 21 -lähetys. Alueella on ennestään niukkuutta vesivaroista.

Paikallisen vesilaitosyhdistyksen johtaja arvioi, että tehdas tulee rajoittamaan jopa alueen juomaveden määrää. Tehdas sijaitsee pohjavesialueella, jonka suojeluun on panostettu paljon, jotta alueen 170 000 asukkaalle riittäisi juomavettä.

Vettä kuluu erityisesti rakentamisen aikana, 3,6 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Sen jälkeen tehtaan kulutus on 1,4 miljoonaa kuutiometriä.

Tehdasta rakennetaan kiivaasti ja siitä odotetaan valmista ensi kesänä. Brandenburgin Grüneheideen nouseva tehdas alkaa valmistaa 500 000 sähköautoa vuosittain ensi kesästä lähtien. Tehdasta on pantu kasaan kovalla kiireellä, sillä se valmistuu noin vuodessa.

Tesla on investoinut tehtaaseen 5,8 miljardia euroa ja palkannut tuhatkunta työntekijää. Työntekijämäärän odotetaan kasvavan 12 000:een.

Närää on herättänyt sekin, että Elon Musk on ilmoittanut, ettei tehtaalle tule ay-osastoa. Kritiikkiä on herättänyt myös tapa ja lupaukset, joilla paikallispoliitikot houkuttelivat Muskia Brandenburgiin.