Kaksi ihmistä kuoli, kun Tesla Model S törmäsi puuhun ja syttyi tuleen huhtikuun puolivälissä Teksasissa. Paikalla olleet pelastusviranomaiset pitivät hyvin varmana sitä, ettei autossa onnettomuushetkellä ollut kuljettajaa. Teslalla ollaan asiasta eri mieltä.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on moittinut mediaa asioiden huonosta selvittämisestä, mutta yhtiön sisälläkin näyttää olevan hieman epäselvyyttä asioiden todellisesta laidasta. Aiheesta kertoi The Next Web.

Musk ilmoitti pian onnettomuuden jälkeen Twitterissä, ettei onnettomuusautossa ollut Autopilot-järjestelmä käytössä törmäyshetkellä.

Viime viikolla Teslan tulosjulkistuksen yhteydessä Musk jatkoi median kritisoimista. Samaisessa julkistuksessa Teslan autosuunnittelusta vastaava johtaja Lars Moravy mainitsi, että onnettomuusauton ohjauspyörä oli vääntynyt, mikä viittaa siihen, että joku totisesti istui ratin takana onnettomuushetkellä. Moravy kuitenkin mainitsi myös, että auton mukautuva vakionopeudensäädin oli käytössä onnettomuushetkellä.

Teslalla on tarjolla kaksi eri versiota itseajavuudesta, joko tavanomainen Autopilot tai Full Self-Driving Capability. Nimensä mukaisesti jälkimmäinen on periaatteessa täysin itseajava järjestelmä, joka tosin asetustensa puolesta vaatii, että kuljettaja edelleen osallistuu ohjastamiseen.

Autopilot sen sijaan on erillisistä järjestelmistä koostuva yksinkertaisempi paketti, johon kuuluvat muun muassa aktiivinen kaistavahti sekä muuta liikennettä tarkkaileva vakionopeudensäädin. Kun Moravy siis ilmoittaa, että vakionopeudensäädin on ollut käytössä, tuntuu kommentti olevan ristiriidassa sen kanssa, että Musk kiistää Autopilotin olleen päällä.

Tilannetta mutkistaa sekin, ettei yksikään auton turvavöistä ollut lukittuna onnettomuushetkellä. Autopilotin ei pitäisi kytketyä päälle, mikäli kuljettajan turvavyö ei ole kiinni.

Onnettomuuden tutkinta jatkuu edelleen, ja asioiden koko kuva vaikuttaa edelleen olevan merkittäviltä osin pimennossa.