Vertailimme hiljattain vesi- ja ilmajäähdyttimiä, lue koko testi. Lue myös uusi tehokkaiden näytönohjaimien testi!

**

Vertailujen kommenttiosioissa kirjoitan monesti siitä, miten tietokoneissa tehoa palvotaan kiihkeämmin kuin on millään lailla järkevää. Suoritinjäähdyttimet ovat kuitenkin siitä mukava tuoteryhmä, että niissä suuretkaan tehot eivät yleensä mene täysin hukkaan.

Suuri jäähdytysteho tarkoittaa lähes aina hiljaisempaa pc:tä.

Vertailun melumittaus on tehty käyttäen tuuletinten täyttä kierroslukua, joka on yleensä käytössä vain pitkäkestoisessa suorittimen useiden ydinten rasituksessa. Vaikka jäähdytin olisi maksimikierroksilla äänekäs, suuri jäähdytysteho tarkoittaa, että suuria kierroslukuja tarvitaan tosikäytössä paljon harvemmin kuin pienempitehoisessa jäähdyttimessä.

Kierrosnopeuksia ja kynnyslämpötiloja säätämällä voi myös priorisoida hiljaisuuden sallimalla suorittimen lämpötilan nousta hieman suuremmaksi ennen kuin kierroslukua kasvatetaan. Tämä kuitenkin vaatii tehoreserviä: jos suorittimen lämpö huitelee lähellä valmistajan määrittämää maksimiarvoa suurillakin kierrosluvuilla, ei jäähdytystehosta voi tinkiä suorituskyvyn kärsimättä.

Täysillä vonkuvat tuulettimet saattavat kenties jopa miellyttää joidenkin pc-käyttäjien korvia, sillä ääni kertoo konkreettisesti käytössä olevasta tehosta. Useimmille meistä hiljainen pc on kuitenkin viihtyvyystekijä.

Tehokkaaseen jäähdyttimeen törsääminen voi siis olla järkivalinta, vaikka mielessä eivät olisikaan kunnianhimoiset ylikellotukset tai yökausia jatkuvat 3d-mallinnukset suoritin­kuorma tapissa.