, joiden avulla yhteydet saa pelittämään myös kesäreissulla.

Mukana testissä olivat

  • Huawei E6878-870
  • Netgear Nighthawk M2 (MR2100)
  • Netgear Nighthawk M5 (MR5200)
  • TP-Link Deco X20-4G
  • ZTE MC7010
  • Zyxel NR2101

Ennen laitteen hankintaa kannattaa kuitenkin huomata, että 5g:stä on sitä enemmän hyötyä, mitä tiheämmässä ihmiset ja heidän käyttämänsä laitteet alueella ovat.

Tähän on kaksi syytä. Ensiksikin 5g-verkot rakennetaan aluksi paikkoihin, joissa on runsaasti käyttäjiä. 5g toimii toistaiseksi vain lyhyehköille etäisyyksille sopivilla korkeilla radiotaajuusalueilla, ja lisäksi verkkojen rakentaminen ensin kaupunkeihin tuo niille uusia käyttäjiä nopeimmassa tahdissa.

Toinen, ainakin toistaiseksi merkittävä tekijä on 4g-verkkojen ajoittainen ruuhkaisuus kaupunkialueilla. Koska 5g-laitteita on toistaiseksi vain murto-osa 4g-puhelinten, -tablettien ja -reititinten määrästä, ovat 5g-ruuhkat toistaiseksi käytännössä tuntemattomia.

Pelkkään maaseutukäyttöön ei toistaiseksi ole mitään järkeä ostaa 5g-reititintä, sillä se joutuu liikennöimään tismalleen samassa verkossa kuin 4g-laitteetkin. Sekä maalla että kaupungissa tapahtuvaan sekakäyttöön 5g-reititin voi kuitenkin olla mainio valinta, sillä useimmat 5g-laitteet ovat nopeuksien puolesta kärkipäässä myös 4g-verkossa uusien radiopiiriensä ansiosta.

Haja-asutus­alueilla 4g palvelee pääasiallisena mobiilidata­verkkona vielä pitkään. Voit lukea mobiilireitittimien testin juuri ilmestyneestä Mikrobitti-lehdestä tai

.

Halpaa perustason 4g-reititintä etsivän kannattaa tutustua Mikrobitin numeroiden

ja jopa vertailuihin. Monia näistä laitteista myydään edelleen täyttä häkää.