Olemme vertailleet neljässä eri testissä alle 200 euron hintaiset 4g-reitittimet, erilaisia työkäyttöön sopivia reitittimiä sekä kalliimpia kotiin sopivia 4g-reitittimiä. Uutuuksina mukana myös 5g-mobiilireitittimet.

Kannattaako nyt ostaa 4g-reititin?

5g-verkot ovat tulossa kovalla tohinalla, mutta useimpia meistä ne palvelevat vasta vuosien kuluttua. 4g-verkkojen tekniikka sen sijaan on kypsää, luotettavaa ja parhaimmillaan yllättävän nopeaa.

Mikrobitin testien perusteella 4g- eli lte-reitittimen voi huoletta ostaa juuri nyt. Se voi monessa tapauksessa olla jopa fiksuin ratkaisu kodin nettitarpeisiin, varsinkin mikäli on tarvetta nopealle yhteydelle.

Mikrobitti testasi kesäkuussa 2020 uudet, alle 200 euron hintaiset 4g-reitittimet. Lue edullisten 4g-reitittimien testi tästä linkistä.

Järkihintaisten 4g-reitittimien testissä olivat mukana Netgear Aircard 797S, TP-Link M7200, TP-Link M7650, Wlink WL-200LF-w, Zyxel LTE2566 ja Zyxel LTE3301-Plus.

Aiemmin olemme testanneet lisäksi nipun muita, myös kalliimpia, 4g-reitittimiä. Tuolloin testissä olivat mukana Asus 4G-AC53U, Huawei B818, TP-Link Archer MR600, Huawei E5785, Netgear Nighthawk M1 ja TP-Link M7450.

Kaikki kesällä 2019 testatut lte-reitittimet ovat edelleen myynnissä ja ovat uudemman vertailun puitteissa testattujen laitteiden suoria kilpailijoita. Lue 4g-reitittimien testi (2019) tästä linkistä.

Lisäksi testissä on ollut työkäyttöön sopivia 4g-reitittimiä.

Kokemukset uusista 4g-reitittimistä ovat pääosin myönteisiä. Mobiiliverkkoreitittimiä vuosikaudet vaivannut yhteyksien selittämättömän katkeilun taipumus pysyy nykyään lähes täysin poissa, ja laitteiden toiminta tuntuu ylipäätään kypsältä ja viimeistellyltä.

Myös suorituskyvystä on hyvää sanottavaa. Yhtäkään testilaitetta ei voi ainakaan hyvissä verkko-olosuhteissa haukkua hitaaksi, vaikka saavutetuissa nopeuksissa luonnollisesti olikin eroja.

Kuparikaapelissa liikkuvan datan päivät alkavat olla luetut. Adsl-tekniikka on etenkin haja-asutus­alueilla usein aina langallinen yhteysmahdollisuus eikä käytännössä pysty kilpailemaan useimmissa paikoissa 800 megahertsin lte-verkon kanssa. Kuituyhteydet taas ovat edelleen valitettavan harvinaisia etenkin haja-asutusalueella.

Tällä hetkellä usein järkevin – ja usein myös ainoa – vaihtoehto nopeampaan nettiyhteyteen onkin käyttää mobiilidataverkkoa. 4g-reititin on monessa tapauksessa hyvä ostos.

5g-reititin on silti tulevaisuutta, ja tapauskohtaisesti hyvä hankinta. Lue 4g- ja 5g-mobiilireitittimien vertailu.