Vuonna 2012 ilmestynyt Pyongyang Racer on erikoinen pelitapaus. Se on Pohjois-Korean ensimmäinen verkkolevitykseen julkaistu videopeli.

Näin ainakin väittää maailman suljetuimpaan valtioon turistimatkoja järjestävä Koryo Tours verkkosivuillaan. Samalla Pyongyang Racer on todennäköisesti ensimmäinen pohjoiskorealainen peli, joka on pelattavissa läntisessä maailmassa.

Lue fiilikset Pyongyang Racer -pelistä täältä.

Arcade-henkisessä hurjastelussa kaahataan Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Luonnollisesti pelaajan pitää seurata liikennesääntöjä ja tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, onhan kyse totalitaarisessa valtiossa puuhatusta pelistä. Samalla se opettaa urpot ulkomaalaiset ajamaan maan leveillä moottoriteillä.

Koryo Tours on ollut yhteistyökumppanina Pyongyang Racerin luomisprosessissa. Pelin ovat kehittäneet Kim Chaekin teknillisen yliopiston opiskelijat. Se on julkaistu yhteistyössä Koryon ja it-yhtiö Nosotekin kanssa.

Valitettavasti vuonna 2012 julkaistua Flash-peliherkkua oli yllättävän hankala löytää ja myöhemmin saada toimimaan. Pelin verkkosivut olivat pimentyneet aikoja sitten, ja maailmanlaajuinen Flash-tuki päättyi jo 12. tammikuuta 2021.

Apu löytyi lopulta avoimen lähdekoodin BlueMaxima’s Flashpoint -projektista, joka on pyrkinyt arkistoimaan mahdollisimman suuren joukon Flash-pelejä. Tätä kautta saimme viimein Pyongyang Racerin hyrähtämään käyntiin.

Ja kyllähän tätä herkkua kannatti odottaa. Jo pelkästään pelin äänimaailma osoittautui ikimuistoisen psykedeeliseksi kokemukseksi. Alla videoupote Bitin TikTok-kanavalta, jossa Pyongyang Racer rullaa kaikessa komeudessaan.