Salasanat tallentava palvelu on tietoturvan tae ja elämän helpottaja samassa paketissa. Testasimme neljä monialustaista salojen säilyttäjää.

Salasanat ja pin-koodit vartioivat nykyisin käytännössä koko elämäämme. Kaikki merkityksellinen ja tärkeä tieto on suojattu jonkinlaisella käyttäjän tunnistuksella, jos se ei sitten ole avoinna koko maailmalle.

Koska salasanat ovat niin paljon vartijoina, on hämmästyttävää huomata, miten leväperäisesti niihin suhtaudutaan. Pahimmillaan sama helposti arvattava salasana kuten ”Sala5ana” on käytössä tismalleen samanmuotoisena useissa palveluissa. Koska tietomurtoja tapahtuu säännöllisesti, yhdessä palvelussa käytetty salasana voi vuotaa hämäräveikkojen kynsiin koska tahansa.

Palveluissa on tarve käyttää erilaisia salasanoja. Saman salasanan pienet variaatiot ovat huono idea, koska yhden salasanan vuotaessa pitkäkyntisen on helppo kokeilla myös niitä. Salasanojen pitäisi siis olla täysin erilaisia, mutta tämä tuottaa uuden ongelman: vaikka kaikki salasanat onnistuisikin painamaan muistiin, on lähes mahdotonta muistaa luotettavasti, mikä niistä on käytössä missäkin palvelussa.

Salasanamanageri on palvelu, joka muistaa salasanat käyttäjän puolesta. Niitä on perinteisesti totuttu ajattelemaan sovelluksina, mutta nykyisin kyseessä ovat lähes poikkeuksetta pilvipohjaiset, kaikilla merkittävillä alustoilla toimiva tuotteet.

Sovellukset tai selaimen lisäosat tarjoavat monia tapoja hyödyntää salasanojen ja muiden turvaa tarvitsevien tietojen tallennusta ja automaattista syöttöä. Lisäksi ne tallentavat automaattisesti nettilomakkeiden tiedot, ja useimmissa tuotteissa on myös erillinen turvasäilö esimerkiksi luottokorttinumeroille ja salaisille muistiinpanoille.

Www-selaimet ja myös Applen käyttöjärjestelmät tarjoavat salasanamanageria vastaavat sisäiset toimintonsa. Niiden heikkous on toiminta vain rajoitetuilla alustoilla. Applen iCloud-avainnippua voi käyttää vain sen omissa laitteissa, ja Chromen tai Firefoxin vastaavia ratkaisuja ainoastaan näiden selainten sisällä. Selainten toiminnot ovat myös suppeampia.

Salasanamanageri ratkaisee myös ongelman, jota moni ei tule edes ajatelleeksi ennen kuin on liian myöhäistä. Salasanojen takana on usein arvokasta tietoa, johon kukaan muu ei välttämättä pääse käsiksi, jos alkuperäinen omistaja ei syystä tai toisesta pysty kirjautumaan palveluihin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi valokuvat ja videot, sosiaalisen median tilit, keskeneräiset työt, palvelujen ylläpitotunnukset ja niin edelleen.

Niin sanotun hätäyhteystiedon avulla tärkeät tiedot siirtyvät eteenpäin, jos salasanamangerin käyttäjä kuolee, on tajuton tai ei muuten pysty itse hoitamaan asiaa. Manageriin määritetään luotetut saman palvelun käyttäjät, jotka voivat pyytää pääsyä salaisiin tietoihin. Pyynnön jälkeen sovellus kysyy käyttäjältä itseltään, sallitaanko vai evätäänkö pääsy. Jos vastausta ei anneta ennalta määritetyn aikarajan puitteissa, palvelu olettaa käyttäjän olevan poissa pelistä ja sallii pääsyn luotetulle käyttäjälle.

Parhaissa palveluissa hätäyhteys­tiedoille jaettavia asioita voi mukauttaa yksityiskohtaisesti, joten kaikkein yksityisimmät asiat voi viedä mukanaan hautaan.

Testin kärkikaksikko eli LastPass ja Dashlane ovat suorastaan häkellyttävän hyviä tuotteita. Ne parantavat käyttäjänsä tietoturvaa ja helpottavat tämän elämää selvästi, LastPassin tapauksessa vieläpä täysin ilmaiseksi. Mitään syytä olla käyttämättä salasanamanageria ei ole, joten aivan jokaisen kannattaa ladata ja asentaa sellainen – mieluiten jo tänään.

LastPass – Etevä ja edullinen

Hinta: Ilmainen / 10,80 € / v

LastPass on testin tuotteista kaikkein monipuolisin. Erityisen mukavaa on, että kaikki tärkeimmät ominaisuudet ovat saatavilla jo ilmaisversiossa, eikä myöskään laitteiden määrää ole rajoitettu. Niinpä salasanojen tietoturvan saa kuntoon kaikilla laitteilla yhtä aikaa ilman minkäänlaista rahallista panostusta. Myös kaikki ominaisuudet sisältävän Premium-version hinta on kilpailijoita edullisempi.

LastPass tukee lähes kaikkia mahdollisia alustoja ja selaimia Windows Phonea ja Edgeä myöten.

Ainoa pieni miinus selainlaajennukselle kuuluu käyttöliittymästä, joka ei ole aivan yhtä sulava ja automaattinen kuin DashLanessa. Palveluihin kirjautumisen yhteydessä esiin ponnahtava tiedonsyöttöikkuna kaipaisi virtaviivaistamista. Mobiilalustoilla toiminnassa ei ole mitään huomautettavaa.

Premium-versiossa on paljon ylimääräisiä toimintoja, kuten salasanageneraattori, lomakkeiden täyttö, hätäyhteystieto ja salasanojen turvallinen jakaminen muille käyttäjille. Palvelu myös huomauttelee heikoista ja päällekkäisistä salasanoista sekä muista turva­uhista aktiivisesti.

Sovellus on tarjolla suomen kielellä, mutta käännöksessä on valitettavan paljon virheitä.

True Key – Simppeli ja suppea

Hinta: Ilmainen / 19,95 € / v

Intelin turvallisuusjaoston tuote True Key on selvästi useampia kilpailijoitaan suppeampi. Sitä ei markkinoida lisäominaisuuksilla kuten lomakkeiden täytöllä tai salasanojen turvallisuustason ar­vioinnilla. Tuote keskittyy varsinaiseen salasanojen tallentamiseen ja tekee tämän perushomman oikein mallikkaasti. Asennus onnistuu kirjaimellisesti sekunneissa.

Pelkistetty sovellus painottaa erityisesti kaksivaiheista tunnistusta, jota kannattaakin ehdottomasti käyttää mahdollisimman monessa palvelussa. Itse salasanojen automaattinen tallennus ja täyttö toimivat samalla, miltei täysin häiriöttömällä tavalla kuin Dashlanessa.

LastPassin tapaan myöskään True Keyn ilmaisversio ei rajoita käytettävien laitteiden määrää. Rajoituksena on sen sijaan korkeintaan 15 käyttäjätunnuksen tallennus. Se tosin riittää monelle, joten kohtuullista vuosihintaa ei ole pakottavaa tarvetta pulittaa. Alustatuki on perustasoa: selaintuki ulottuu vain Chromeen ja Firefoxiin.

True Key on mainio vaihtoehto käyttäjälle, joka ei kaipaa ylimääräisiä ominaisuuksia vaan ainoastaan mahdollisimman vaivattoman salasanojen tallennuksen. Tässä hommassa se on maksullisen versionkin osalta selvästi edullisempi kuin Dashlane.

F-Secure KEY – Kotimainen vaihtoehto

Hinta: Ilmainen / 15,95 € / v

F-Secure KEYn käyttöönotto ei ole yhtä automaattinen kuin viiden tähden tuotteiden. Sovelluksesta pitää kopioida avain, jolla erikseen asennettava sovelluksen lisäosa saadaan toimimaan. Ratkaisu on epäilemättä turvallinen, mutta opastus sen käyttöön saisi olla paremmin esillä.

Pahin puute kilpailijoihin verrattuna on kuitenkin kirjautumistietojen automaattisen tallennuksen puuttuminen. Toisin kuin muut testin tuotteet, KEY ei kaappaa kirjautumistietoja automaattisesti www-palveluun kirjautumisen yhteydessä, vaan tiedot pitää syöttää sovellukseen käsin. Tämä tarkoittaa merkittävää lisätyötä automaattisemmin toimiviin vaihtoehtoihin verrattuna.

KEYn alustatuki on perustasoa. Selainlaajennukset ovat tarjolla vain Chromelle ja Firefoxille. Edge- ja Safari-käyttäjät joutuvat syöttämään tunnuksensa kopioi ja liitä -menetelmällä. Myös ominaisuusvalikoima laahaa kilpailijoiden perässä: esimerkiksi hätäyhteystietoa ei ole käytettävissä.

KEY on asiallisesti suunniteltu kokonaisuus, mutta kilpailijoiden paljon automaattisempi toiminta jättää sen altavastaajan asemaan. LastPassiin verrattuna myös useita laitteita tukevan maksullisen version hinta on korkeampi. Sovelluksen suomen kieli on F-Securen tyyliin moitteetonta.

Dashlane – Sulavasti käytettävä

Hinta: Ilmainen / 35,80 € / v

Dashlanen parasta antia on äärimmäisen sulava ja häiriötön käyttökokemus. Käyttöönotto, salasanojen rekisteröinti ja automaattinen syöttö tapahtuvat kaikki parilla klikkauksella, eikä niihin tarvitse normaalisti kiinnittää minkäänlaista huomiota. Myös automaattinen lomakkeiden täyttö toimii todella juoheasti.

Alustatuki ei ole yhtä kattava kuin LastPassissa, mutta näppejään jäävät nuolemaan lähinnä nopeasti harveneva Windows Phonen käyttäjäkunta sekä Edge-selaimen ystävät.

Toiminnot mobiilialustoilla ovat pääosin samaa tasoa kuin työpöytäselaimessakin, ja käyttäjälle annetaan yksiselitteinen, prosenttimuotoinen arvosana turvallisuuden kokonaistilanteesta.

Dashlanen ilmaisversio on käytettävissä vain yhdellä laitteella kerrallaan, mikä on merkittävä puute. Kaikki ominaisuudet tarjoava maksullinen versio on selvästi kalliimpi kuin LastPassin vastaava. LastPassin tapaan heikoista salasanoista ja muista ongelmista annetaan selkeät varoitukset.

Jos mahdollisimman sulava käytettävyys on sydäntä lähellä, ei Dashlanen kolmenkympin vuosihintakaan kovin pahasti nakerra budjettia. Sen sovellukset eivät testin ainoina osaa suomea lainkaan.