Pc-näyttöjen koko on salakavalasti kasvanut jo tv:n kokoluokkaan. Isoimmat 43-tuumaiset näytöt ovatkin käytännössä 4k-televisioita ilman televisioviritintä.

Jättikokoinen 43 tuuman näyttö saa hymyn suupieliin. Ruutu vastaa pinta-alaltaan ja pikseleiltään neljää 22-tuumaista full hd -näyttöä, joten ikkunoita ja pikkuohjelmia ruudulle mahtuu huikeasti. Isosta kuvasta on iloa myös viihdekäytössä tai kodin ainoana, televisionkin korvaavana näyttönä.

Mikrobitti testasi kaksi jättinäyttöä syyskuun numerossa: mukana olivat Acer ET430K ja Philips BDM4350UC/27.

Massiiviset ruudut vaativat rutkasti pöytätilaa. Leveyden ohella korkeus on huomioitava, jos seinällä on hyllyjä. Näytöt sopivat parhaiten normaalille, noin puolen metrin etäisyydelle katselijasta. Tällöin pikselit vastaavat kooltaan 24–27-tuumaisia näyttöjä, eikä kuvakkeita ja muita ruudun elementtejä tarvitse skaalata käyttöjärjestelmästä isommaksi. Kaikki pikselit on valjastettu hyötykäyttöön.

Isojen näyttöjen heikkous on ergonomia. Korkeutta ei voi säätää, vaan näytöt makoilevat kiinteällä jalustallaan teeveemäisesti. Philipsiä ei voi kallistaa lainkaan, Aceria hieman. Acerin liitännät on sijoitettu todella hankalasti ruudun suuntaisesti suojalipan alle. Kaapeleiden liittäminen vaatii käytännössä näytön kääntämisen pystyyn. Philipsin liitännät ovat kohtisuorassa ruudun takana ja niiden käyttö on helppoa.

Molemmat näytöt luottavat kursoriohjaukseen valikoissa liikkumisessa. Viimeistelyssä on kuitenkin parantamisen varaa. Acerin ohjaustatti poimii huonosti valintaan tehtävät painallukset. Philipsin graafiset valikot ovat puolestaan hitaan kömpelöt käyttää. Säätövara on perusmonitoria parempi molemmissa. Värilämpöä ja gamma-arvoa voi säätää kummassakin, Acerissa on lisäksi täydellinen värinhallinta kalibrointia varten.

Pelaamiseen iso ruutu lisää tunnelmaa. Kumpaakaan näytöistä ei ole suunniteltu erityisesti pelikäyttöön, mutta perusnäyttöihin verrattuna niissä on muutamia pelaajaa hyödyttäviä pikku parannuksia.

Acerissa voi säätää pikselin syttymisnopeutta yliohjaussäädöllä (overdrive). Testien perusteella Normal-asetus oli selkeästi paras häntimisen kurissa pitämiseksi. Näytölle saa halutessaan tähtäimen räiskintäpelejä varten, ja lisäksi tummia sävyjä voi kirkastaa Black boost -säädöllä. Dynaamista virkistystaajuutta eli freesync- tai g-sync-tekniikkaa kumpikaan näyttö ei tue.

Liiketoistossa näytöt pärjäävät yllättävän hyvin. Acerilla viive jää alle yhteen kuvaan ja Philipsillä noin kahteen. Philipsillä liikkuvien kohteiden taakse jäävät haamukuvat pysyvät hyvin lyhyinä ja kurissa. Itse kohteet kuitenkin sumenevat merkittävästi. Acerilla kohteet pysyvät terävinä, mutta haamukuvat näkyvät selkeämmin.

Värintoiston tarkkuus on molemmilla näytöllä asiallisella tasolla. Kummassakin näytössä käytetään ips-paneelia. Ips-paneelien vahvuutena tn- ja va-paneeleihin nähden on laajat katselukulmat. Värit toistuvat erinomaisesti viistostakin katsellessa, mikä on tärkeää isolla näytöllä. Kun näyttöä katsellaan puolen metrin päästä eli normaalilta työskentelyetäisyydeltä havaitsee laidoilla eron kontrastissa. Mustat sävyt toistuvat harmaina ruudun reunoilla. Katseluetäisyyttä kasvattamalla ongelma katoaa esimerkiksi viihdekäyttöä ajatellen.

Philipsillä värit toistuvat puhtaammin ja kontrasti on aavistuksen Aceria parempi. Acerin väritoisto taas on neutraalimpi ja tarkempi. Molemmat näytöt soveltuvat kuvienkäsittelyyn ja videoiden editointiin harrastuskäytössä ilman kalibrointitarvetta, sillä silmälle kriittiset värit toistuivat hyvin. Acerissa yllättäen valikot paloivat kiinni ruutuun helposti.

Yhdysrakenteiset kaiuttimet on selkeästi optimoitu puhetaajuuksille. Opastavista YouTube-videoista ja tv-sarjoista saa selvää, mutta suoraan eteenpäin suunnatut kaiuttimet olisivat kotelon sisään ahdettuja parempi vaihtoehto äänen selkeyttä ajatellen. Tukevuutta matalien taajuuksien muodossa jää myös kaipaamaan. Pelien ja elokuvien erikoisefektit kuulostavat lähinnä räminältä monitorin sisällä aitojen räjähdysten sijaan. Philipsin äänentoisto on läsnäololtaan parempi ja yksityiskohtaisempi, mutta viihdekäyttöön on kummankin näytön tapauksessa suositeltavaa käyttää kuulokkeita tai erillisiä kaiuttimia.

Kumpikin näyttö on turvallinen ja järkevä vaihtoehto käyttäjälle, joka viihtyy koneen ääressä tuntikausia ja haluaa parantaa työtehoaan sekä nauttia isosta ruudusta. On aivan erilaista työskennellä, kun teksturi, taulukkolaskenta, selain ja pikaviestimet mahtuvat samalle ruudulle ilman tarvetta hyppyyttää jokaista ohjelmaa vuorollaan ruudussa.

Isolta ruudulta katselee elokuvia ja pelaa mielellään, joten näytöt sopivat netti-tv-palveluiden ansiosta myös television korvikkeeksi varsinkin pienemmissä kodeissa.

Ison näytön hankintaa ei tarvitse katua, kunhan se mahtuu työpöydälle. 43-tuumainen uhd-näyttö on tehokäytössä korvaamaton apuväline, jota ilman ei halua olla, kun siihen tottuu.

Testikaksikosta Acer vetää pidemmän korren ja on tehokäyttäjän loistovalinta. Sen väritoisto ansaitsee kiitosta varsinkin hinnan huomioiden. Philips on muotoilultaan sirompi ja äänentoistoltaan parempi. Se on parempi valinta kodin ainoaksi näytöksi.

Acer ET430K

OMINAISUUDET

43’’ 3840×2160 px lcd-näyttö, puolikiiltävä ips-paneeli. Virkistystaajuus 60 Hz. Displayport 1.2, mini-displayport, 2 × hdmi 2.0, displayport-lähtö, kuulokeliitäntä. 2 × 7 W kaiuttimet.

MITTAUSTULOKSET

Kokonaisviive (12,5 ms full hd:lla) Erinomainen

Värintoisto Oikein hyvä

97,2% sRGB-värialasta

Värivirhe dE keskimäärin 2,3

Kontrastisuhde (1060:1) Oikein hyvä

Kirkkaus (370 cd/m2) Erinomainen

Virrankulutus (30,4 W) Hyvä

Mitat ja paino

97 × 65 × 24 cm, 12,4 kg

Hinta 700 €

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 4/5

HYVÄÄ Väritarkkuus, pieni viive, maksimikirkkaus

HUONOA Hankalasti sijoitetut liitännät

POINTTI Tehotyöskentelijän näyttö

Philips BDM4350UC/27

OMINAISUUDET

43’’ 3840×2160 px lcd-näyttö, kiiltävä ips-paneeli. Virkistystaajuus 60 Hz. 2 × displayport 1.2,

2 × hdmi 2.0, vga, kuulokeliitäntä, 4 × usb 3.0.

2 × 7 W kaiuttimet.

MITTAUSTULOKSET

Kokonaisviive (35,2 ms full hd:lla) Tyydyttävä

Värintoisto Hyvä

95,2% sRGB-värialasta

Värivirhe dE keskimäärin 3,9

Kontrastisuhde (880:1) Hyvä

Kirkkaus (260 cd/m2) Hyvä

Virrankulutus (47,9 W) Välttävä

Mitat ja paino

97 × 56 × 26 cm, 9,7 kg

Hinta 700 €

Arvosana 3,5/5

Hinta-laatusuhde 3/5

HYVÄÄ Kuvanlaatu, äänentoisto

HUONOA Olematon ergonomia, iso sähkönkulutus

POINTTI Kodin ainoaksi näytöksi